Start Quickscan Inventarisatie Erfgoed Wederopbouwperiode (1940-1965) Oost Gelre

De architectuur en stedenbouw uit de ‘wederopbouwjaren’ (1940-1965) staat volop in de belangstelling. De waardering van dit erfgoed is de laatste jaren sterk gegroeid. Het Rijk heeft inmiddels 200 topmonumenten uit de Wederopbouwperiode de status van beschermd rijksmonument verleend. In Gelderland zijn bovendien veel gemeenten gestart met het in kaart brengen van cultuurhistorisch waardevol erfgoed uit deze bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis.

Steeds meer aandacht voor naoorlogse gebouwen

Steeds meer gemeenten, waaronder Oost Gelre, realiseren zich dat hun naoorlogse gebouwen en (woon)wijken een belangrijk onderdeel vormen van hun identiteit. Onbekendheid met de kwaliteit van het naoorlogse bouwen maakt plaats voor aandacht, zorgvuldigheid en herwaardering.

Gelders Genootschap helpt gemeenten

Het Gelders Genootschap voorziet de gemeente Oost Gelre in de behoefte aan kennis- en visieontwikkeling op de naoorlogse architectuur en stedenbouw. Zij ondersteunt haar bij een goede en duurzame beleidsvorming voor het erfgoed. Daartoe wordt dit voorjaar, een eerste inventarisatie uitgevoerd: de quickscan architectuur & stedenbouw wederopbouw.

Literatuur- en archiefonderzoek, én veldwerk

Op basis van literatuur- en archiefonderzoek en aansluitend veldwerk vanaf de openbare weg wordt een beeld verkregen wat deze periode voor de identiteit van Oost Gelre heeft betekend. De inventarisatie wordt uitgevoerd door de drs. Roger Crols, specialist in naoorlogs erfgoed en adviseur cultuurhistorie bij het Gelders Genootschap.

Het Marianum in LichtenvoordeHet Marianum gezien vanaf de Rhode van Heeckerenstraat in Lichtenvoorde

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...