Subsidie voor energiebesparing en –opwekking

Een goed en gezond milieu is belangrijk voor de toekomst. In de Achterhoek willen we daarom in 2030 energieneutraal zijn. Dit betekent dat we op lokaal niveau minimaal net zoveel energie moeten opwekken als er wordt verbruikt. Hier heeft iedereen in onze samenleving een verantwoordelijkheid. Door meer duurzame energie te produceren, neemt de vraag naar fossiele brandstoffen af. In Oost Gelre zijn we goed op weg. We zien verschillende grote en kleine initiatieven ontstaan. De gemeente ondersteunt deze initiatieven graag.

Vorige subsidieregeling een succes

Een belangrijke stap bij het verlagen van onze energievraag is het goed isoleren van woningen. Veel energie gaat nog steeds verloren door slecht geïsoleerde woningen. Voor het treffen van isolatiemaatregelen aan de woning heeft de gemeente drie jaar uitvoering gegeven aan de regeling Achterhoek Bespaart. Tijdens deze periode hebben 885 woningbezitters op aanvraag een subsidie gekregen. Deze regeling, die op 1 november 2015 is beëindigd, voorzag in een grote behoefte. We kregen ook veel vragen over subsidiemogelijkheden voor energieopwekking met zonnepanelen.

Nieuwe subsidieregeling

De gemeenteraad vindt dat de gemeente een belangrijke rol blijft houden bij het behalen van de energiedoelstelling. Om aan de behoefte tegemoet te komen, heeft de gemeenteraad besloten om € 500.000,- beschikbaar te stellen. Van dit bedrag is nu € 300.000,- beschikbaar voor het verduurzamen van de woning door deze beter te isoleren, of door het plaatsen van zonnepanelen:

Isoleren van de woning

De subsidieregeling voor het isoleren van de woning moet leiden tot het maken van minimaal één sprong op het energielabel. Per labelsprong is een subsidie mogelijk tot € 500,-. Worden er meerdere sprongen gemaakt dan is een subsidie mogelijk tot maximaal € 1000,-. Ook voor het opstellen van een maatwerkadvies is subsidie beschikbaar.

Plaatsing van zonnepanelen

Naast het isoleren van woningen gaan steeds meer mensen over tot het plaatsen van zonnepanelen. Dit is een aantrekkelijke optie doordat er betere zonnepanelen beschikbaar zijn en de fiscale regelingen gunstig zijn. Bovendien kan er nu ook voor de plaatsing van zonnepanelen op uw eigen woning een subsidie worden verkregen tot maximaal € 500,-.

Vragen over de subsidieregeling?

Heeft u vragen over deze nieuwe subsidieregeling? Dan kunt u contact opnemen met Philippe Kromjong van de gemeente Oost Gelre. Zijn telefoonnummer is (0544) 39 35 08.

Subsidie voor collectieve particuliere initiatieven

Naast de maatregelen die door particulieren op woningniveau worden getroffen, zijn er ook initiatieven in groepsverband. Aansprekende voorbeelden in Oost Gelre zijn de Energiecoöperatie Zonnig Zieuwent, Vragender Coöperatief Energie Neutraal en recentelijk Groenkracht Groenlo. Deze energiecorporaties ontwikkelen plannen die een wezenlijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de energievraag of het opwekken van duurzame energie. Ook dit soort initiatieven helpen we verder. Hiervoor is een bedrag van € 100.000,- beschikbaar.

Vragen over collectieve particuliere initiatieven?

Heeft u vragen over collectieve particuliere initiatieven? Dan kunt u contact opnemen met Marcel Reintjes van de gemeente Oost Gelre. Zijn telefoonnummer is (0544) 39 35 06.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...