Uitreiking Achterhoek-Kan-Het-Prijs succes!

200 aanwezigen, prijzen en eervolle vermeldingen in de categorieën Arbeid, Jongeren en Maatschappij | De Mantelzorg- en Vrijwilligerscarrousel Klavervier uit Doetinchem, het Jongerenteam Oude IJsselstreek en Vriendentuinen Achterhoek ontvingen op 27 november in Amphion de Achterhoek-Kan-Het-Prijs. De prijs is in het leven geroepen door de acht Achterhoekse gemeenten en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Er waren 29 genomineerden.

De 'Achterhoek-Kan-Het-Prijs' gaat naar initiatieven die aansluiten bij de eigen kracht van inwoners uit de Achterhoek. Inwoners konden daarvoor initiatieven nomineren in 3 categorieën: arbeid, jongeren en maatschappij. In elke categorie was er een beeldje te winnen.

Criteria

De inzendingen werden beoordeeld op de mate van vernieuwing, de integraliteit op het sociale domein, de schaalgrootte qua bereikte doelgroep en gebied, de eenvoud qua opzet en daaraan gekoppeld een zo groot mogelijk effect, de kopieerbaarheid voor andere initiatiefnemers en de mate waarin de zelfredzaamheid van de gebruikers wordt bevorderd.

Categorie Arbeid: Vriendentuinen Achterhoek

De prijs in de categorie Arbeid ging naar Vriendentuinen Achterhoek, een initiatief van 10 zorgboeren. Samen met de deelnemers van de zorgboerderij produceren ze groente, fruit, aardappelen en eieren voor de klanten van de Achterhoekse voedselbanken. Hiermee steunt de ene hulpbehoevende de andere hulpbehoevende.

Eervolle vermeldingen in deze categorie waren er voor Martin Lijstenmakerij uit Neede en de Wessels Groep uit Lichtenvoorde.

Categorie Jongeren: Jongerenteam Oude IJsselstreek

De prijs in de categorie Arbeid ging naar Jongerenteam Oude IJsselstreek te Ulft. Doel: voor ‘risicojongeren’ een zinvoller tijdsbesteding vinden die hen helpt hun weg te vinden, terug naar school, of naar stage of werk. Het JOIJ-team gaat de dorpen in en spreekt hangjeugd aan, ze zorgen voor rust bij evenementen (en schoolfeesten), vegen sneeuw weg voor een verzorgingshuis, doen klussen en boodschappen, lopen rond met oud en nieuw om vuurwerkoverlast te beperken. Daarvoor krijgen ze van de gemeente een klein bedrag om hun abonnement te kunnen betalen. Er wordt combinatie gezocht met de sportschool van initiatiefnemer Milton Rijn.

Eervolle vermeldingen in deze categorie waren er voor de Drostlerhoeve uit Eibergen en Cool Nature Park de Bleijke uit Hengelo.

Categorie Maatschappij: Mantelzorg- en vrijwilligerscarrousel Klavervier Doetinchem

De prijs in de categorie Maatschappij ging naar Mantelzorg- en vrijwilligerscarrousel Klavervier Doetinchem. De bedoeling van deze mantelzorgcarrousel is dat mantelzorgers/zorgontvangers af en toe (met gesloten beurs) iets leuks met andere mantelzorgers/zorgontvangers doen, waar ze zélf ook plezier aan beleven. Iets ontspannends doen met een ander geeft een frisse kijk en doorbreekt de soms wat saaie dagelijkse routine. Het maakt het zorgen leuker, vermeerdert de sociale contacten in de buurt en vermindert de kans op isolatie en eenzaamheid.

Eervolle vermeldingen in deze categorie waren er voor Puur Natuur, dagbesteding van Philadelphia Zorg Hengelo en Organisatie Woonzorgcentrum Schavenweide Doetinchem. 

De organisatie lag in handen van de acht Achterhoekse gemeenten en MEE-Oost. Dank gaat uit naar de sponsors Onlinerij, Amphion Schouwburg, Printing Partners en Carlo Stevering fotografie.

De prijswinnaars uit alle drie de categorieën bij elkaar

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...