Van 23-27 november: de ‘Week zonder Geweld 2015’

‘De andere kant van het verhaal’ | Jaarlijks zijn er 200.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Vaak horen we maar één kant van het verhaal. Met de campagne ‘de andere kant van het verhaal’ vraagt Moviera aandacht voor mensen die direct betrokken zijn bij huiselijk geweld.

Door beide kanten van het verhaal te belichten wordt de complexiteit van huiselijk geweld zichtbaar. Zo wordt duidelijk dat de direct betrokkenen in een haast onmogelijke of ondraaglijke situatie (kunnen) zitten. Door beide verhalen te vertellen, willen we het bewustzijn van dit maatschappelijke probleem vergroten.

Verhalen van jongeren, partners, ouderen en mensen die leven binnen eercultuur

De campagne richt zich op jongeren, partners, ouderen en mensen die leven binnen een eercultuur. Bij iedere doelgroep horen twee korte achtergrondverhalen. Deze fictieve verhalen zijn vanuit de praktijkervaring door Moviera-medewerkers geschreven. Hieronder kun je alle verhalen* lezen.

Gebroken

Hij brak mijn neus

“Ik kijk in de spiegel naar mijn blauwe neus. Hij is aan het genezen. Ik denk na: Ik wil verder met hem, ik wil niet verder met hem, ik wil verder met hem, ik wil niet verder met hem. Ik ga terug naar hem, maar er moet wel wat veranderen. Kan hij veranderen? En wat als hij niet gaat veranderen? Moet ik dan veranderen”?

Zij brak mijn hart

“Met lood in mijn schoenen ga ik naar de maatschappelijk werker. Mijn vrouw zit in de opvang, omdat ik haar geslagen zou hebben. De laatste keer is het ongelofelijk uit de hand gelopen tussen ons. Als ik op school de kinderen kom halen, word ik niet eens begroet. Terwijl ze normaal altijd wel een praatje met me maakten. Ik voel de ogen van de juffen: ja, jouw vrouw zit in de opvang, dus jij hebt er schuld aan. Maar niemand weet dat ik nooit iets goed kon doen in haar ogen en dat zij voor de zoveelste keer mijn hart brak…”

Gedeeld

Sinds die sexy selfie, ben ik de slet van het web

“Het was liefde op het eerste gezicht en ik voelde me vertrouwd bij Bas. Als opwarmertje voor een heerlijke avond stuurde ik hem een sexy foto van mezelf. Het was een relaxte avond tot de volgende ochtend. Appjes en reacties op Facebook. Mijn sexy foto stond echt overal. Zó gênant. Ik heb Bas er direct mee geconfronteerd. Hij zei: ‘ik was zo trots en deelde je foto met mijn beste vriend’. Deze vriend bleek hem ook gedeeld te hebben met zijn vriend en die ook weer met zijn vriend en ga zo maar door”.

Haar sexy selfie appte ik alleen naar een vriend…

 “We deden het wel vaker, ergens op de dag een berichtje sturen. Els is zó aantrekkelijk. Ik ben erg trots op haar. Laatst stuurde Els een spannende sexy foto en om mijn maat Tim flink jaloers te maken, stuurde ik hem dit pracht plaatje. De volgende dag had Els veel berichten. Haar foto stond echt overal. Zó gênant. Tim had de foto met een vriend gedeeld. Deze vriend bleek hem ook weer te hebben gedeeld en ga zo maar door. Ik wil graag verder met Els maar of ze mij dit wil vergeven”?

Verloren

Ik zoek Minoes maar de deur is op slot

“Ik word wakker en besef me dat Minoes niet naast mij ligt. Na het overlijden van mijn vrouw is Minoes mijn steun en toeverlaat. Ze ligt altijd naast mij in bed op de plek van mijn vrouw. Ik roep Minoes, misschien is ze naar buiten door het kattenluik. Ik ga kijken. Opstaan kost moeite; ik word een jaartje ouder. De deur gaat niet open. Ik snap niet waarom. ‘Minoes’ roep ik en schop tegen de deur. De paniek slaat me om het hart, iemand heeft de deur op slot gedaan”.

Elke nacht zoekt een man Minoes

Minoes is al 20 jaar dood

Die man is mijn vader

“Ik word wakker, mijn vader roept Minoes. Het bed kraakt, hij staat op en loopt naar de deur. Hij is op zoek naar de poes. Ik probeer weer te slapen, want morgen moet ik werken. Opnieuw roept hij Minoes, de deurklink beweegt, maar de deur zit op slot. Ik voel de frustratie en onmacht. Hij schopt tegen de deur. Geërgerd weet ik dat er niets anders op zit dan mijn bed uit te gaan en hem weer te vertellen dat Minoes al 20 jaar dood is. Dat ik zijn zoon ben en hij nu bij mij woont. Dat hij na mama’s overlijden steeds meer dingen vergeet. Ik ben bang: mijn moeder heb ik al verloren en iedere dag verlies ik ook een beetje mijn vader”. 

Gevlucht

Ali moet mij doden omdat ik met een jongen ga

“Ik weet dat ik van mijn ouders niet met jongens om mag gaan. Maar ik heb al een jaar verkering met Dennis. En ik ben zo verliefd! Mijn ouders vinden dat een meisje trouwt als maagd. Dat is eervol. Ik ben bang dat mijn vader me betrapt. Daarom doe ik alles stiekem. Eergisteren zag mijn nicht mij met Dennis praten. Paniek sloeg mij om het hart. Als zij dit maar niet aan mijn familie vertelt. Bij thuiskomst krijg ik van mijn vader flinke klappen. Ik heb zijn gezicht zwart gemaakt en hij kan niet meer omgaan met zijn vrienden. Iedereen weet nu dat Dennis mijn vriendje is. Er gaat iets vreselijks gebeuren want de eer van familie moet worden hersteld. Ik ben weggelopen. Ik ben bang. Dit kan mijn dood worden”.

Ik ben niet van plan om Fatima te doden, maar ik heb ook eergevoel

 “Ik moet van mijn vader mijn zus vermoorden. Ik ben de enige zoon die nog thuis woont en nog geen gezin heeft. Hoe kan Fatima zoiets doen? Hoe kan zij een vriend hebben? Zij weet dat dit niet binnen onze cultuur kan. Iedereen zegt dat ze geen maagd meer is. Iedereen gaat denken dat onze vrouwen hoeren zijn. Mijn moeder huilt de hele dag. Mijn vader kan niets meer. Hij zit de hele dag te staren naar de foto van Fatima. ‘Zij moet dood, je gaat haar zoeken en de eer van onze familie zuiveren’, zei hij tegen mij. Dat wil ik niet, maar ik heb geen andere keus. Wat nu”?

* deze verhalen zijn fictief

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...