Veiligheid en evenementen: we doen het samen!

Oost Gelre is een echte evenementengemeente. Jaarlijks hebben we vele grote en kleine evenementen. Tussen deze evenementen zitten ook risicovolle evenementen. Veiligheid is en blijft bij evenementen dan ook een groot aandachtspunt. En die veiligheid is de verantwoordelijkheid van ons samen. Van gemeente en organisatie, maar ook van u, bezoeker van evenementen.

De gemeente verleent de vergunning en controleert

Iedereen die een evenement wil organiseren, moet daarvoor een vergunning bij ons aanvragen. Of, als het een klein evenement is, een melding bij ons doen. De hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige dienst) adviseren ons tijdens het vergunningentraject. De aandachtspunten bespreken we met de organisatie en verwerken we in de vergunningsvoorschriften. In de vergunning staan ook voorschriften voor de inrichting van het evenemententerrein. Daarbij kun je denken aan de locaties van de podia, tappunten en andere obstakels. Bij de opbouw en tijdens het evenement controleren we samen met de politie en de brandweer of de organisaties aan de vergunningsvoorschriften voldoen. Ook controleren we of de geluidsnormen worden nageleefd.

Bij evenementen met grote voertuigen, bijvoorbeeld carnavals- of corsowagens, krijgen de wagens een technische keuring. Samen met de organisatie van het evenement bekijken en keuren we de wagens.

De rol van evenementenorganisaties

De organisaties zijn verantwoordelijk voor het organiseren van een veilig en beheersbaar evenement. Het is belangrijk dat zij de voorschriften in de evenementenvergunning naleven. Zij moeten bijvoorbeeld zorgen voor:

  • voldoende ruimte voor de publieksstromen en hulpverleningsdiensten;
  • het goed afstellen van de geluidsinstallaties;
  • dat omwonenden op de hoogte zijn van het evenement;
  • voldoende (extra) toiletvoorzieningen;
  • voldoende afvalbakken;
  • het weer schoon achterlaten van het terrein ná het evenement.

Daarnaast mogen ze uiteraard geen alcohol verstrekken aan jongeren onder de 18 jaar. Hiervoor zijn speciale posters om aan te geven dat aan jongeren onder de 18 geen alcohol wordt verstrekt.

Grote evenementen, zoals de Zwarte Cross, vragen om veel afstemming en afspraken rondom veiligheid. Foto: Bart Heemskerk

Wat kunt u, als bezoeker, voor uw eigen veiligheid doen?

Er is een aantal dingen die u als bezoeker kunt doen voor uw eigen veiligheid. We noemen bijvoorbeeld:

  • Respecteer tijdens evenementen de afzettingen.
  • Maak een inschatting of u veilig staat op de plek waar u gaat. Let daarbij ook op uw kinderen. Kinderen hebben soms onvoorspelbaar gedrag.
  • Als u het terrein opgaat, kijk dan of de organisatie huisregels heeft opgesteld. Zo ja, houdt u zich aan deze huisregels.
  • Volg ook de publicaties en eventueel de social media rondom het evenement. Hier leest u vaak de laatste actualiteiten.
  • En geniet, maar drink met mate.

Naar een muziekevenement? Denk aan uw oren!

Gaat u naar een muziekevenement met erg harde muziek? Zorg er dan voor dat u uw gehoor goed beschermt. Dat kan door niet direct voor de boxen te gaan staan. Maar ook door het dragen van speciale oordoppen. Al voor een paar euro kunt u die kopen. Vorig jaar hebben we als gemeente daar extra aandacht voor gevraagd met de actie “I love my ears”. Tijdens een aantal evenementen hebben we toen aan kinderen en jongeren gratis oordoppen uitgedeeld.

We doen het samen!

Door voorschriften, samenwerking, afspraken en controles streven we samen met de organisaties, hulpverleningsdiensten en u als bezoekers, naar veilige evenementen. Dit is in het belang van iedereen en vergroot het plezier bij evenementen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan met de afdeling Publiek en Bestuur van de gemeente (0544) 39 35 35.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...