Voorbereidingen bouw nieuwe N18 van start

Rijkswaterstaat en Noaber18 hebben een contract ondertekend voor de bouw en het onderhoud van de nieuwe Twenteroute (N18). De N18 krijgt over een afstand van 27 kilometer een nieuw tracé tussen Groenlo en Enschede. Noaber18 begint in september met de buitenwerkzaamheden in het gebied.

Rijkswaterstaat heeft een aannemer gekozen die de hinder voor de omgeving zo veel mogelijk gaat beperken. De verschillende bouwmaterialen worden aangevoerd via een bouwweg. Op sommige punten kruist de bouwweg de bestaande wegen. Hiervoor worden oplossingen gezocht door middel van tijdelijke bruggen, bypasses, fietstunnels en verkeerslichten. Het verkeer kan op deze manier de bouwweg snel en veilig passeren.

Overzichtstekening Noaber18

Nieuw tracé snel zichtbaar

De bouwweg komt op de plek van de nieuwe N18. De start van de werkzaamheden is in september. In het voorjaar van 2017 is het nieuwe tracé al zichtbaar in het landschap. Hierna legt Noaber18 de gehele weg inclusief 26 viaducten, bruggen en tunnels aan. Rijkswaterstaat zal de N18 naar verwachting de tweede helft van 2018 openstellen voor gebruik.

Communicatie door Noaber18

Noaber18 gaat weggebruikers, omwonenden, bedrijven en andere direct betrokkenen op verschillende manieren betrekken bij de werkzaamheden. Rudolf van der Meulen, projectdirecteur van Noaber18: “We informeren ruim van te voren via brieven, mails en andere media. Ook wordt een speciale app ontwikkeld met actuele informatie over werkzaamheden en verkeersmaatregelen: de Noaber-app.” Voor de start van de werkzaamheden organiseren Rijkswaterstaat en Noaber18 informatiebijeenkomsten om iedereen specifiek voor zijn situatie op de hoogte te brengen.

Noaber18

Bouw en onderhoud van de nieuwe Twenteroute worden uitgevoerd onder de naam Noaber18. Noaber18 is een samentrekking van ‘noaber’ en N18. Noaber18 is een combinatie van VolkerInfra PPP en DIF. Noaber18 heeft ZUS als architect en landschappelijk vormgever aan zich verbonden. Zij zorgen voor een passend en in het landschap opgaand beeld, dat gekarakteriseerd wordt door duurzame elementen.

De Nieuwe Twenteroute

De nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede is een van de onderdelen van de Nieuwe Twenteroute: de vernieuwing van de N18 tussen Varsseveld en Enschede. De Nieuwe Twenteroute wordt een weg waarop het veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in verschillende kernen vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. Bovendien draagt de weg bij aan een aantrekkelijke regio, vanwege de betere bereikbaarheid. Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren.

AfbeeldingBij de aanleg is veel aandacht voor de natuur. Zo komen er ter hoogte van Groenlo hoge vliegdennen en enkele berken, vrijstaand in een wild bloemenmengsel. Ook worden er kleine vennen aangelegd als referentie naar de omgeving. Bij de aansluiting van de N18 op Laarberg (via een half klaverblad) wordt de Grolse Linie 1627 ingepast en zichtbaar gemaakt.

 

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...