Voortgang bioraffinage-installatie Laarberg

In 2015 is initiatiefnemer RMS gestart met een procedure voor de vestiging van een installatie voor bioraffinage op Laarberg. De procedure start met het indienen van een zogenaamde aanmeldingsnotitie. De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) beoordeelt deze aanmeldingsnotitie namens de Provincie Gelderland. De provincie is het bevoegde gezag in deze procedure.

In het kort even de procedure zoals die tot nu toe verlopen is. Op 3 april 2015 heeft de ODA een concept m.e.r.-aanmeldingsnotitie ontvangen van RMS Groenlo B.V. voor de realisatie van een installatie voor bioraffinage aan de Ruiterweg. Deze aanmeldingsnotitie moet duidelijkheid geven over het feit of een milieueffectrapportage (m.e.r.) nodig is voor de bouw van de installatie voor bioraffinage.

Definitieve aanmeldingsnotitie

Deze concept m.e.r.-aanmeldingsnotitie is door de ODA beoordeeld. Bij deze beoordeling bleek dat er nog gegevens ontbraken. De initiatiefnemer RMS Groenlo heeft vervolgens de ontbrekende gegevens aangeleverd. Dit heeft geresulteerd in de definitieve aanmeldingsnotitie. Die is december 2015 ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naast de ODA hebben vervolgens diverse instanties, waaronder de gemeente Oost Gelre, de Veiligheidsregio en het Waterschap, naar de aanmeldingsnotitie gekeken. De ODA heeft hen om advies gevraagd of, gelet op de mogelijk belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu, een milieueffectrapportage noodzakelijk is.

Meer informatie nodig

Op basis van deze informatie blijkt dat de aanmeldingsnotitie over een aantal aspecten, waaronder het aspect geur, onvoldoende duidelijk is over welke milieueffecten dit met zich mee kan brengen. De ODA heeft de milieueffecten daarom zelf globaal doorgerekend. Op basis hiervan zou de conclusie zijn dat het initiatief belangrijke nadelige milieueffecten met zich mee kan brengen en dat een milieueffectrapport noodzakelijk is.

Overleg met de initiatiefnemers RMS

De ODA heeft  haar bevindingen nader toegelicht aan RMS Groenlo. Die heeft aangegeven over voldoende informatie te beschikken die de noodzaak van een milieueffectrapport overbodig maken.

Tijdens het overleg is daarom afgesproken dat RMS Groenlo de gelegenheid krijgt om een aantal aspecten te verduidelijken. Pas na de beoordeling daarvan neemt de ODA een definitief besluit.

Informatie

Over het vervolg blijft de ODA u informeren. Om op de hoogte te blijven van de voortgang kunt u zich ook aanmelden voor een digitale nieuwsbrief. Stuur daarvoor een mail naar [email protected] met vermelding van ‘bioraffinage Laarberg.’ 

RMS

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...