Wervingsacties leden of donateurs aan de deur? Vraag naar de vergunning!

Liefdadigheidsorganisaties proberen leden en/of donateurs te werven. De laatste tijd ook steeds vaker huis-aan-huis, in persoonlijke gesprekken aan de deur, ook in Oost Gelre. Het huis-aan-huis werven van leden en/of donateurs valt onder de collectevergunning. Voor dit soort acties moeten wij als gemeente dus een vergunning verlenen, en wel aan het donateurwervingsbureau.

Vraag naar kopie van vergunning

Als iemand bij u aan de deur komt, vraag dan naar een kopie van de vergunning. Ook moet de werver een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien. Kan hij/zij geen kopie-vergunning laten zien, of vertrouwt u het niet? Doet u dan de deur dicht. U kunt eventueel de politie bellen via 0900-8844.

Nooit twee vergunningen in één week

Er is een landelijk collecterooster. Daarin worden de landelijke organisaties ingepland om in een bepaalde week te collecteren. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de Hartstichting, de Nierstichting of het KWF. Als gemeente kijken wij naar dat landelijke collecterooster. Voor een ingeplande week geven wij geen vergunning af voor huis-aan-huiswerving. Wel kunnen wij een vergunning verlenen in een vrije periode. Wilt u weten welke organisaties u aan de deur kunt verwachten? Bekijk dan het collecterooster.

Agressieve verkopers

Bij wervingsacties mogen de verkopers geen gebruik maken van een intimiderende of agressieve werkwijze. Dit staat in de Gedragscode van de brancheorganisatie van de Vereniging Direct Dialogue Donateurswervers Nederland. Vindt u de benadering niet prettig? Doet u de deur dan dicht! U beslist zelf of u een verkoper aan de deur te woord staat. 

Werven aan de deur

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...