“WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!”

WOZ-bureaus kunnen gemeente veel geld kosten | Er verschijnen regelmatig berichten over bureaus of makelaars die zich opwerpen als belangenbehartiger van de burger bij de bezwarenafhandeling over de WOZ-waarde. Die bedrijven halen argumenten aan als: ‘WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u’.

Marieke Frank, wethouder Financiën ziet het liever anders: “De gemeente moet de kosten van zo’n bureau betalen, dus indirect draait de belastingbetaler er zelf voor op. Ik vind dat we als gemeente laagdrempelig zijn voor bezwaarmakers. Mensen kunnen hun vraag eerst via de mail of telefonisch stellen. Daarna kunnen ze alsnog via een brief bezwaar maken. Het is gebleken dat een bezwaar dat werd ingediend door een bureau zeker niet vaker werd gehonoreerd dan een bezwaar dat door een inwoner zelf werd ingediend.”

Eerst informeel contact over WOZ-waarde

In de WOZ-beschikking heeft de gemeente de WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand en/of grond vastgesteld. Wethouder Frank: “De gemeente wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt. Wij hebben er geen enkel belang bij om de waarde te hoog of te laag vast te stellen. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde passen we deze graag voor u aan.” Bent u het niet eens met de WOZ-waarde of heeft u vragen hierover? Neemt u dan contact met ons op. Dat kan door een e-mail te sturen naar [email protected] of te bellen naar (0544) 39 35 60. Deskundige medewerkers kunnen u uitleggen hoe de WOZ-waarde tot stand is gekomen. Ook voor inhoudelijke vragen over het taxatieverslag kunt u bij hen terecht. De taxateur kan persoonlijk bij u langskomen en een hertaxatie doen. Daarbij kunt u zelf aangeven wat volgens u de min- en pluspunten van uw woning zijn.

Formeel bezwaar

Komt u er met de gemeentelijk taxateur niet uit, dan is het verstandig om formeel bezwaar te maken. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na dagtekening van de aanslag/beschikking bij de gemeente binnen zijn. Hoe? Dat leest u op de achterzijde van de beschikking/aanslag. Wethouder Frank: “Bezwaar maken is gratis en u heeft er geen gespecialiseerd bureau voor nodig. De kosten van zo’n bureau kunnen voor de gemeente al gauw oplopen van € 246,00 tot enkele duizenden euro’s. Mijn advies is dan ook om eerst even met de gemeente te bellen of te mailen als u vragen heeft over de WOZ-waardering van uw woning. De medewerkers helpen u graag.”

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...