Een goede digitale verbinding voor snel internet en storingsvrije televisie is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Maar bij de aanleg hiervan dreigt het buitengebied door lange afstanden en hoge kosten buiten de boot te vallen. Tien Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland maken zich daarom sterk voor aanleg van glasvezel in het buitengebied.
Diensten en kosten
Bewoners en bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Denk aan zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen.
Witte gebieden
De aanleg beperkt zich tot de zogenoemde ‘witte gebieden’. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening (zoals bijvoorbeeld coax) aanwezig is of binnen afzienbare termijn door commerciële bedrijven zal worden aangelegd. In Oost Gelre gaat het om zo’n 1700 adressen in het witte gebied.
Inzet dorpsbelangenorganisaties
De provincie Gelderland heeft internetproviders uitgenodigd om hun digitale diensten aan te bieden over het glasvezelnetwerk en hiervoor een divers aanbod van dienstenpakketten samen te stellen. In een later stadium worden de bewoners in de witte gebieden benaderd met de vraag of zij aangesloten willen worden op het glasvezelnetwerk. Wij werken hierin nauw samen met de dorpsbelangenorganisaties.
Informatie
Vragen over de aanleg van de glasvezel? Stuur dan een mail naar [email protected]. Bellen mag ook naar de gemeente, Brandt Keegstra, (0544) 39 35 52.
U kunt zich via [email protected] ook aanmelden om via de mail op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.
16 maart 2016 - Provincie verandert inzet breedband
2 maart 2016 - Glasvezel in het buitengebied
16 februari 2016 - Marktonderzoek Breedband Achterhoek springplank voor Nederland
1 september 2015 - Achterhoek zet in op glasvezel buitengebied
Voor oudere nieuwsberichten verwijzen wij naar ons digitaal archief.
Waarom glasvezelinternet belangrijk is voor de zorg?
Mensen wonen steeds vaker thuis, ook als ze zorg nodig hebben. Zorg die vroeger vaak in een verpleeghuis of een ziekenhuis werd gegeven. Om deze zorg verantwoord thuis te kunnen bieden, maken we steeds meer gebruik van digitale technieken.
Ouderen kunnen bijvoorbeeld beeldbellen met verpleegkundigen als ze vragen hebben. Of ze sturen via een zorgapp gezondheidsgegevens door. Dat werkt met een ADSLverbinding, maar is veel sneller en betrouwbaarder met een glasvezelverbinding.
Zorgorganisaties en mantelzorgers houden ook steeds vaker via een videoverbinding op afstand een oogje in het zeil. Bijvoorbeeld ’s nachts bij mensen met dementie of bij mensen in de laatste levensfase. Ze kijken ook op afstand mee bij mensen die thuis worden behandeld en via een infuuspomp medicijnen, voedingsstoffen en vloeistof toegediend krijgen. Het gevaar dat het scherm daarbij op zwart gaat, moet verwaarloosbaar zijn.
Een snelle, betrouwbare internetverbinding is essentieel als een deel van de zorg via digitale middelen verloopt.
Glasvezelinternet kan voor mensen het verschil maken tussen thuis blijven wonen en in een verzorgingshuis of ziekenhuis verblijven. Een groot verschil in zelfstandigheid. In de toekomst komen er alleen maar meer van dit soort digitale toepassingen, die het leven van ouderen makkelijker en veiliger maken. In de Achterhoek lopen we voorop als het gaat om innovatieve zorg. Als dat zo blijft, is dat goed voor Achterhoekse ouderen én voor de uitstraling van de regio. Daarvoor is glasvezelinternet cruciaal.
- Meer weten over digitale oplossingen in de zorg? Onderstaand filmpje van zorgorganisatie Sensire schetst een mooi beeld van de nabije toekomst.
https://www.youtube.com/watch?v=PljbWyd4AlM - Hoe werkt een service center van een zorgorganisatie als Sensire? Bekijk onderstaand filmpje op Youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=M_42yblGh8w
Glasvezel en alternatieven
- Wat is glasvezel?
- Noodzaak van glasvezel?
- Wat zijn de voordelen van glasvezel?
- Waarom is glasvezel voor het buitengebied een goede oplossing?
- Zijn er alternatieven voor glasvezel?
Het project
- Wat is een wit adres of wit gebied?
- Vallen de bedrijventerreinen ook onder dit project?
- Hoeveel inwoners moeten meedoen, voordat er wordt aangelegd?
- Hoe organiseert Oost Gelre de aanleg?
- Waarom duurt de uitvoering langer dan voorzien?
- Hoe ziet het tijdschema er uit?
Kosten en diensten
- Wat kost aansluiting op glasvezel?
- Betalen bedrijven en particulieren hetzelfde?
- Welke diensten kan ik afnemen?
- Kan ik na een bepaalde tijd uitstappen?
- Is een glasvezelaansluiting niet veel duurder dan mijn huidige verbinding?
Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is een vezel zo dun als een haar. Het gaat om optische vezels die worden toegepast voor telecommunicatie. Met lasers wordt licht door de vezels gestuurd, om signalen over grote afstanden te transporteren. Door de grote capaciteit van glasvezel is razendsnel internet mogelijk. Het is een betrouwbare en toekomstvaste verbinding die ook voor zakelijk gebruik bij uitstek geschikt is.
Bij een groeiende vraag van datatransport zal de huidige telefoon- en COAXkabel vanwege de beperkte bandbreedte tekort schieten. Naar de toekomst gekeken wordt er toch gezocht naar alternatieven die nog hogere snelheden aankunnen. Onderzoeken laten zien dat de gemiddelde consument in 2020 165 MB/ps snelheid nodig heeft.
Wat zijn de voordelen van glasvezel?
Tot nu toe is de glasvezelverbinding de verbinding waarmee de hoogste snelheden gehaald kunnen worden. Het gaat dan om de toepassing voor internet, telefoon, tv en radio. Via glasvezel is transport van grote hoeveelheden data mogelijk. Bovendien is de down- en uploadsnelheid bij glasvezel gelijk. Bij de COAXkabel of ADSL ligt de uploadsnelheid vaak beduidend lager dan de downloadsnelheid.
Hoge down- en uploadsnelheid zijn nodig voor diensten als zorg op afstand, onderwijs, online back-up, thuiswerken in een virtuele werkomgeving, tv on-demand en veel andere digitale diensten.
Waarom is glasvezel voor het buitengebied een goede oplossing?
Voor het buitengebied heeft glasvezel veel betere eigenschappen dan koper- of COAXverbindingen. De capaciteit van de bestaande koper/ coaxnetten is namelijk sterk afhankelijk van de afstand. Hierdoor hebben veel van de bestaande aansluitingen in het buitengebied een zeer beperkte capaciteit. Afstand is niet van invloed bij de toepassing van glasvezel.
Zijn er alternatieven voor glasvezel?
Alternatieven zijn de 4G (en 5G) netwerken of de satellietverbinding. Deze alternatieven halen het op dit moment niet bij glasvezel wanneer gekeken wordt naar de dekking, de kosten, de mogelijkheden om ook televisie via het netwerk aan te bieden en storingsgevoeligheid.
Een ander alternatief is de VDSL. VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) is een opvolger van ADSL, waarbij een hogere download- en uploadsnelheid mogelijk is. Provincie en gemeenten vinden het geen alternatief voor de glasvezel. Kijkend naar de toekomst is echt snel internet nodig en die snelheid biedt alleen een vaste aansluiting, de glasvezel.
Het project
Wat is een wit adres of wit gebied?
Alleen zogenoemde ‘witte adressen’ kunnen meedoen aan het glasvezelproject. Dit zijn adressen waar nu nog alleen een koperdraadje ligt voor de telefoonverbinding. De gemeente heeft een redelijk goed beeld van de adressen die ‘wit’ zijn. Maar voor sommige adressen is dit helaas niet helemaal duidelijk. Twijfelt u of u onder wit of grijs gebied valt, neem dan contact op met de gemeente.
Vallen de bedrijventerreinen ook onder dit project?
Bedrijventerreinen vallen niet onder dit project. De provincie Gelderland heeft een aparte regeling voor bedrijventerreinen opgesteld, zie hiervoor http://www.gelderland.nl/4/breedband/Co-financiering-en-ondersteuning-breedband-bedrijventerreinen.html.
Hoeveel inwoners moeten meedoen, voordat er wordt aangelegd?
Voorwaarde voor aanleg van het netwerk is dat minimaal 50% van de bewoners/bedrijven in het buitengebied meedoen. Voor Oost Gelre betekent dit dat 2.000 adressen in het buitengebied moeten meedoen.
Hoe organiseert Oost Gelre de aanleg?
Begin 2015 leek het of de glasvezel in korte tijd aangelegd kon worden. Provincie en gemeenten hadden de handen ineen geslagen en waren het eens over de financiering en organisatie. Totdat bleek dat Europese regels deze manier van uitvoering onmogelijk maakten. Provincie en gemeenten moesten vervolgens omschakelen. Er is nu een ander traject ingezet, maar dat heeft wel tot vertraging geleid. De provincie moet eerst onderzoeken of marktpartijen geïnteresseerd zijn om snel internet in buitengebieden in Gelderland aan te leggen. Bij een positief resultaat komt de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek dichterbij.
Dat onderzoek wordt uitgevoerd door PPM Oost. Die investeert via Topfonds Gelderland in commerciële bedrijven die zich opstellen als trekkers van de regionale economie. Topfonds Gelderland is een investeringsfonds van de provincie Gelderland en PPM Oost. Het marktonderzoek van PPM Oost moet uitwijzen of commerciële telecombedrijven het zinvol vinden via een fonds aan hun kapitaal te komen. PPM kijkt naar verschillende structuren en combinaties. Ze is daarvoor nu gestart met oriënterende gesprekken met verschillende marktpartijen.
In enkele gemeenten zien we nu dat dorpsbelangenorganisaties zich organiseren en één op één in gesprek gaan met een marktpartij. Ook de Dorpsbelangorganisaties van Oost Gelre (de 6 kleine kernen) kijken nadrukkelijk naar die mogelijkheid. Inmiddels is een eerste gesprek gevoerd met zo’n marktpartij, in dit geval het CIF. De afkorting CIF staat voor Communication Infrastructure Fund. Het CIF is een beleggingsfonds in telecommunicatie-infrastructuren. Het CIF is al op meer plekken in Nederland bezig met de aanleg van glasvezel.
Kenmerk van deze vorm van aanbesteding is dat de overheid zich hier niet mee kan en mag bemoeien. Dat wordt dan gezien als staatssteun en dat mag niet. Het hele proces komt dan voor rekening van de marktpartij, in dit geval het CIF. Zij regelen dus ook de vraagbundeling, aanbesteding en uitvoering. Ze doen daarbij een beroep op de DBO’s. Die hebben een korte lijn met hun inwoners en kunnen een belangrijke rol spelen in de vraagbundeling en het enthousiasmeren van hun inwoners. En die vraagbundeling is belangrijk, want hierin geven bewoners aan of ze de glasvezel willen afnemen.
Waarom duurt de aanleg langer dan voorzien?
Provincie en gemeenten betalen mee aan de aanleg van de glasvezel. Dat is een vorm van staatssteun. De Europese Commissie moet daar toestemming voor geven. Uiteindelijk is die toestemming niet gekomen. Er moeten extra stappen gezet worden om de procedure goed te doorlopen en zo de toestemming te krijgen. Die extra stappen kosten tijd.
Hoe ziet het tijdschema er uit?
De Europese Commissie heeft geen toestemming gegeven voor de manier waarop we de glasvezel willen aanleggen, dus met financiële steun van de provincie en gemeenten. Daarom moeten we extra stappen zetten om de procedure goed te doorlopen. We zijn nu bezig deze stappen uit te werken en voor te bereiden. De verwachting is dat we in 2016 duidelijkheid hebben over de vorm waarin de aanleg van glasvezel mogelijk is. Wij hopen dus in 2016 te kunnen beginnen met de vraagbundeling, dat betekent dat u zich op dat moment kunt aanmelden voor de aansluiting op de glasvezel.
Kosten en diensten
Wat kost aansluiting op glasvezel?
Op dit moment zijn de kosten nog niet in beeld. Aan de ene kant zijn er de aansluitkosten per adres, aan de andere kant de kosten die de provider rekent voor het maandelijkse abonnement. Zodra meer duidelijk is over hoe we de aanleg uitvoeren, komen ook de kosten in beeld. Pas als de kosten duidelijk zijn zal de vraagbundeling starten. Op dat moment kunt u dus beslissen of u kiest voor glasvezel.
Betalen bedrijven en particulieren hetzelfde?
Wanneer een bedrijf volstaat met een consumentenaansluiting zal er geen verschil zijn.
Welke diensten kan ik afnemen?
De providers bepalen welke abonnementen er straks aangeboden worden. Het streven is om minimaal twee providers op het netwerk haar diensten aan te laten bieden. Vrijwel alle providers bieden een zogenaamd ‘triple play’ pakket dat bestaat uit tv, internet en telefonie. Maar er wordt ook gekeken naar abonnementen waarin deze diensten afzonderlijk afgenomen kunnen worden. Daarnaast worden diensten aangeboden als back-up en storage, bewaking, beveiliging en hosting.
Kan ik na een bepaalde tijd uitstappen?
Uitgangspunt is dat u een contract sluit met een dienstenaanbieder/provider. Het contract dat u met een provider sluit voor afname van diensten is na een minimum periode (vaak 1 jaar) in principe maandelijks opzegbaar.
Is een glasvezelaansluiting niet veel duurder dan mijn huidige verbinding?
Dat kan best eens meevallen. Wanneer u alle abonnementen die u nu voor tv, bellen en internetten heeft bij elkaar optelt, zal blijken dat een glasvezelaansluiting u maandelijks ongeveer hetzelfde gaat kosten.
Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom glasvezel in het buitengebied? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
Nieuwsbrief glasvezel - 31 maart 2016 (pdf - 439 kB)
Nieuwsbrief glasvezel - 26 februari 2016 (pdf - 420 kB)