Agrariërs in de Achterhoek worden zonneboeren

ZOEF zoekt boeren met ambitie | De Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) lanceert de pilot ZOEF, Zon Op ErF. Daarin doet ze een oproep aan agrariërs om mee te doen aan het opwekken van groene stroom. Wethouder Hoijtink ondersteunt de oproep: “We willen in de Achterhoek in 2030 net zoveel energie produceren als we gebruiken, dus zelfvoorzienend zijn. De AGEM heeft daarin een belangrijk aandeel. Deze pilot is daarin een mooi initiatief.”

De Achterhoek telt op dit moment ongeveer 3000 agrarische ondernemingen. Naar verwachting stopt, soms noodgedwongen, ongeveer de helft van deze boeren in de komende tien jaar. Voor de leegkomende opstallen, vaak voorzien van asbest, wil de Achterhoek oplossingen bieden, die ook zorgen dat de regio tot een van de aantrekkelijkste van Nederland blijft behoren.

Achterhoek gaat uitdagingen combineren

Iedereen is het er over eens dat niets doen geen optie is. Een onaantrekkelijk landschap biedt geen stimulans voor de leefbaarheid en het toerisme in de Achterhoek. Daarnaast verplicht de overheid alle asbest te saneren vóór 2024, een enorme operatie die om een gemeenschappelijke aanpak vraagt.

Een deel van de boeren zal noodgedwongen stoppen met hun bedrijf. Zij moeten alternatieven gaan zoeken voor het wegvallen van hun inkomen. Het project genaamd Zon Op ErF (ZOEF) biedt hen een nieuw perspectief. Voor de Achterhoek is ZOEF een nieuwe manier die invulling geeft aan de energietransitie in de regio.

ZOEF zoekt boeren met ambitie

Het onderzoek naar de haalbaarheid van ZOEF gaat in de zomer van 2016 van start. Hiervoor worden 10 partners geselecteerd die zijn gestopt met hun boerenbedrijf, of op het punt staan deze stap te zetten. Gezocht wordt naar (ex-)agrariërs die snel kunnen instappen. Deelnemende boeren aan de pilot worden gratis begeleid in hun transitie van agrariër naar zonneboer. Om deel te nemen aan ZOEF beschikt de boer, na sloop van opstallen, over een agrarisch bouwblok (erf) van minimaal een halve hectare waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden.

Wethouder Hoijtink hoopt dat ook agrarische ondernemers in Oost Gelre zich aanmelden. “We zien al mooie initiatieven in onze gemeente op het gebied van zonne-energie. Zoals de energiecoöperaties Zonnig Zieuwent, Groenkracht Groenlo en Vragender Coöperatief Energie Neutraal. Het zou mooi zijn als ook het project ZOEF in Oost Gelre wordt omarmd.”

Aanmelden vóór 22 april

Agrariërs die willen deelnemen aan de pilot ZOEF kunnen zich aanmelden voor de selectieprocedure. Ze moeten dan vóór 22 april bellen met AGEM, telefoonnummer (0314) 82 03 88, of een e-mail sturen naar [email protected].

Meer informatie

Meer informatie over Zon Op ErF kunt u vinden op www.agem.nu/projecten/zon-op-erf

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...