Veiligheid algemeen
Als burger mag u van de overheid verwachten dat die zich inzet voor uw veiligheid. Dat ze er bijvoorbeeld voor zorgt dat hulpverleners in geval van nood snel ter plaatse zijn. Maar, de overheid kan niet overal voor zorgen. Ook u heeft een verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat. U kunt eenvoudig preventieve maatregelen nemen en u voorbereiden op noodsituaties. Hoe u dat doet leest u in de veiligheidswijzer (pdf - 1,16 Mb). Of kijk op www.crisis.nl.
Als de sirene gaat
Als de sirene gaat dreigt er gevaar. Er is dan beslist meer aan de hand dan stank of een prikkelende lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen.
- Ga naar binnen
- Sluit ramen en deuren
- Luister naar de rampenzender
Testen sirene
Uw gemeente test de sirene op elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur. U hoeft dán niets te doen.
Zo wordt u verder geïnformeerd
Na de noodsituatie geeft de overheid meer informatie via de rampenzender. Een grote ramp krijgt altijd heel veel aandacht op radio en tv. Als dat nodig is, kan de rijksoverheid bij een nationale ramp zendtijd van de publieke omroepen eisen.
U kunt zelf ook veel actuele informatie vinden op internet. Is er bij u in de buurt iets ernstigs aan de hand kijk dan op www.oostgelre.nl. Vindt u daar geen actuele informatie, luister of kijk dan naar Omroep Gelderland (de regionale rampenzender).
Bereid u voor op noodsituaties
Als iedereen goed voorbereid is op rampen, kunnen de gevolgen ervan beperkt blijven. Stel u op de hoogte van de risico's die er in uw eigen omgeving zijn. Op de website van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland vindt u veel informatie over voorbereiding op calamiteiten.
Risico's onderkennen
We leven in een wereld die niet zonder risico’s is. De meeste risico’s zijn erg klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.
Regels
Om risico’s te beperken heeft de overheid regels opgesteld. Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken moeten bijvoorbeeld een vergunning hebben. Voordat het bedrijf deze vergunning krijgt, moet zij aan veel voorwaarden voldoen, zoals strenge bouwtechnische regels. Ook moet er een goede en veilige opslagruimte zijn en moeten de stoffen goed en veilig verpakt zijn. Daarnaast mogen we verwachten dat de medewerkers in zo’n bedrijf een goede opleiding krijgen, zodat ze weten wat de risico’s zijn en ze er alles aan kunnen doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden.
Risicokaarten
Om de bewustwording over veiligheid in uw leefomgeving te versterken, hebben de provincies risicokaarten ontwikkeld. De risicokaart geeft een overzicht van rampen en zware ongevallen waarmee u in uw leefomgeving kunt worden geconfronteerd. De gegevens worden regelmatig geactualiseerd.
De risicokaart vermeldt dertien soorten rampen. Allemaal zijn het rampen die te voorzien zijn, bijvoorbeeld ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde.
De risico’s in uw omgeving kennen maakt het makkelijker om u voor te bereiden op noodsituaties die zich kunnen voordoen en hoe u kunt handelen.
Meer informatie over risico's in uw omgeving.