Zowel de raad als het college hebben zich al eerder uitgesproken dat Oost Gelre haar verantwoordelijkheid neemt in de opvang van vluchtelingen. Hoe dat besluit wordt uitgevoerd wil het college graag samen met de inwoners vorm geven. Bijvoorbeeld als het gaat om de locatiekeuze van de noodopvang/satelliet-azc. En als vervolgens een locatie in beeld komt daarover met de buurt in gesprek te gaan.
Klankbordgroep
Daarnaast wil het college graag een breed samengestelde klankbordgroep in het leven roepen. Het idee is dat de klankbordgroep bestaat uit een mix van maatschappelijke organisaties en inwoners. De klankbordgroep adviseert het college over het proces van de vluchtelingenopvang. De klankbordgroep ziet er bijvoorbeeld op toe dat de procedure voor de locatiekeuze en de communicatie daarover met de inwoners goed verloopt. Over de invulling van de taken van de klankbordgroep gaan we het uiteraard ook nog met de leden zelf hebben zodra de groep is samengesteld.
Evenwichtige verdeling
Zowel de raad als het college vinden het belangrijk dat de klankbordgroep een evenwichtige vertegenwoordiging van Oost Gelre vormt. Daarom is gekozen voor de mix van maatschappelijke organisaties en inwoners. Daarnaast moet de klankbordgroep niet te groot zijn, zodat iedereen voldoende gelegenheid en ruimte krijgt om zijn of haar inbreng te hebben. De klankbordgroep zal daarom maximaal uit 20 personen bestaan. Op de pagina Klankbordgroep vluchtelingen staat de verdeling van ongeveer 10 afgevaardigden van organisaties en 10 inwoners uit Oost Gelre.
Aanmelden klankbordgroep
De organisaties hebben inmiddels een mail ontvangen om zich aan te melden voor de klankbordgroep. Inwoners die zich willen aanmelden kunnen dat doen via een mail naar [email protected]. Bellen mag ook naar het aanspreekpunt vluchtelingenopvang Brandt Keegstra: (0544) 39 35 52. Bij hem kunt u ook met vragen over de klankbordgroep of vluchtelingenopvang terecht.