Meldpunt woon- en leefomgeving

Vermoedt u dat de regels van de gemeente niet worden nageleefd? Denk bijvoorbeeld aan bouwen zonder vergunning, stook- en geluidsoverlast of het illegaal kappen van een boom. Dan kunt u een melding woon- en leefomgeving  indienen. 

Een melding is iets anders dan een verzoek om handhaving

Het verschil tussen een melding en een verzoek om handhaving:

  • Melding: als u een melding indient, is de gemeente niet verplicht om iets te doen. Wij beoordelen een melding op de risico’s die er zijn. Zijn de risico’s of gevolgen klein, dan kan het zijn dat er niet (direct) wordt gehandhaafd. Een melding kan anoniem worden ingediend.
  • Verzoek om handhaving: bij een verzoek om handhaving moeten wij een besluit nemen. Dat wil niet zeggen dat we ook moeten gaan handhaven. We kunnen een verzoek om handhaving ook afwijzen. Een verzoek om handhaving kan niét anoniem worden ingediend. Meer informatie hierover vind je op de pagina ‘Handhavingsverzoek’

Meldingen geven inzicht

Uw melding geeft ons een beeld van de aard en omvang van de overtreding of eventuele overlast die u heeft. Aan de hand van ingediende meldingen kan de gemeente gerichter optreden. We kunnen bijvoorbeeld de boa’s vragen om wat vaker langs een locatie te gaan.

Meest gestelde vragen

Tip: Wij hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen vanuit inwoners voor u op een rijtje gezet. Misschien vindt u hier al het antwoord op uw vraag.

In mijn buurt wordt hondenpoep niet opgeruimd, wat kan ik doen?

Hondenpoep op straat is een grote ergernis. Het laten liggen van hondenpoep is verboden. Degene die de hond(en) uitlaat moet zelf de hondenpoep opruimen. De gemeente ruimt geen hondenpoep op. Ervaart u overlast? Vaak kunt u ook zelf iets doen. Wij raden aan om eerst in gesprek te gaan met de eigenaar van de hond. Zo zorgen we samen voor een schone leefomgeving.

Helpt dit niet? Dan kunt u een melding woon- en leefomgeving indienen. Alle meldingen worden verzameld en handhavers krijgen hierdoor een duidelijk beeld waar regelmatig overtredingen plaatsvinden. Ze kunnen hun handhavingsactiviteiten hierop afstemmen.

Hondenpoepbakken

Doordat de gemeente Raalte heeft besloten om geen hondenbelasting te heffen, heeft zij geen financiële middelen beschikbaar om voorzieningen m.b.t. honden(poep) te plaatsen en te onderhouden.

Ik vermoed dat er zonder vergunning een boom is gekapt, wat kan ik doen?

Vermoedt u dat er een boom is gekapt zonder vergunning? Dan kunt u een melding woon- en leefomgeving indienen. Tip: u kunt online inzien voor welke bomen een kapvergunning is verleend. Dit kan via de officiële bekendmakingen. Komt u er niet uit? Dan kijken wij graag met u mee. U kunt ons bereiken op 0572 - 347 799.

Er wordt in mijn buurt op het gras, de stoep of voor een uitrit geparkeerd. Mag dat?

Nee, op het gras, de stoep of voor een uitrit parkeren mag niet. Ervaart u overlast? Vaak kunt u ook zelf iets doen. Wij raden aan om eerst in gesprek te gaan met de veroorzaker van het probleem. Is er structureel parkeeroverlast waarbij een doorgang belemmerd wordt of er gevaarlijke situaties ontstaan? Maak dan een verkeersmelding bij de gemeente.

De politie en de BOA zijn bevoegd om mensen te bekeuren.

Ik ervaar stankoverlast, wat kan ik doen?

  • Zorgen uw buren voor overlast door bijvoorbeeld lawaai of stank? Probeer er dan altijd eerst samen uit te komen. Laat uw buren weten dat u overlast ervaart en zoek samen naar een oplossing. Lost een gesprek de problemen niet op? Dan kunt een melding woon- en leefomgeving indienen bij de gemeente.
  • Wordt de overlast veroorzaakt door een bedrijf? Maak dan een melding bij Meldpunt Milieu (088 - 52 51 050 (ook buiten kantoortijden).

Ik ervaar geluidsoverlast, wat kan ik doen?

  • Zorgen uw buren voor overlast door bijvoorbeeld lawaai of stank? Probeer er dan altijd eerst samen uit te komen. Laat uw buren weten dat u overlast ervaart en zoek samen naar een oplossing. Lost een gesprek de problemen niet op? Dan kunt u een een melding woon- en leefomgeving indienen bij de gemeente.

Is er sprake van spoed? Maak dan een melding bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

  • Wordt de overlast veroorzaakt door een bedrijf? Maak dan een melding bij Meldpunt Milieu (088 - 52 51 050 (ook buiten kantoortijden).

Waar kan ik milieuklachten melden?

Voor ernstige milieuklachten kunt u terecht bij Meldpunt Milieu van provincie Overijssel. U kunt onder andere de volgende zaken melden:

  • overlast van een bedrijf
  • klachten over zwemwaterkwaliteit, veiligheid of hygiëne
  • een situatie met stank- of geluidsoverlast
  • overlast van een weg of waterweg
  • illegale afvaldump of houtkap

U kunt een milieuklacht maken via Meldpunt Milieu of telefoonnummer 088 - 52 51 050 (ook buiten kantoortijden).

Over Meldpunt Milieu

Het Meldpunt Milieu is onderdeel van de Omgevingsdienst IJsselland. Het Meldpunt Milieu is een gezamenlijke wachtdienst, die buiten kantoortijd bereikbaar is voor ernstige milieuoverlast en calamiteiten bij bedrijven. Het werkgebied omvat de gemeenten: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland, Raalte, Zwartewaterland en Zwolle.

Ik wil bezwaar maken tegen een uitgeschreven boete, wat moet ik doen?

Er zijn twee mogelijkheden om bezwaar te maken tegen een uitgeschreven boete.

  • Indien u van mening bent dat de boete onterecht is opgelegd, dan kunt u contact opnemen met Toezicht en Handhaving Deventer en uw zienswijze kenbaar maken. Dit kan alleen als het een recente boete betreft die nog niet in de transactiemodule van het CJIB is verwerkt.

    Toezicht en Handhaving Deventer is bereikbaar op;
  • U wacht op het schikkingsvoorstel van het CJIB. Op het schikkingsvoorstel staat aangegeven wat u moet doen als u het niet eens bent met de boete. U heeft dan 6 weken de tijd om hierop schriftelijk te reageren.