Meest gestelde vragen Klimaatsubsidie

Voor wie is de klimaatsubsidie?

De klimaatsubsidie is voor inwoners van de gemeente Raalte. Voor de subsidie moet u eigenaar zijn van een woning of bedrijfspand. Huurt u een pand of woning? Dan heeft u voor bepaalde maatregelen toestemming nodig van de eigenaar om de vergunning te kunnen aanvragen. U kunt een huurdersverklaring mét schriftelijke toestemming uploaden in het formulier. De regeling is ook beschikbaar voor VvE's.

De subsidie geldt ook voor groepen inwoners die bijvoorbeeld samen met hun buren hun straat willen aanpakken. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om samen met anderen aan de slag te gaan? Neem contact op door te mailen naar [email protected]

Voor sommige maatregelen waarvoor u subsidie kunt aanvragen moet uw huis of pand binnen de bebouwde kom staan. Dit geldt voor de volgende maatregelen:

  • Ontharden en vergroenen
  • Groen dak
  • Afkoppelen regenwater

Mag ik ook subsidie voor meerdere maatregelen van deze regeling aanvragen?

Ja! Het is toegestaan om voor meerdere (of zelfs alle) maatregelen subsidie aan te vragen voor één adres. De maximale bedragen zijn altijd leidend.

Moet ik de subsidieaanvraag indienen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd?

Ja. Twijfelt u of u voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected]

Hoelang duurt de controle van de gemeente?

Voor de beoordeling van de aanvraag staat 8 weken. Dit is het maximaal aantal weken dat nodig is. De gemeente zal de aanvraag zo snel mogelijk verwerken. Als er veel aanvragen binnenkomen of als een aanvraag complex is, kan het voorkomen dat de maximale tijd van 8 weken gebruikt wordt. De gemeente heeft na goedkeuring 4 weken de tijd om het bedrag over te maken.

Ik heb een maatregel uitgevoerd voordat deze subsidie beschikbaar werd gesteld in 2022. Kan ik nog meedoen?

Nee, alleen maatregelen die zijn uitgevoerd na het kalenderjaar 2021 kunnen meedoen. De aanvraag moet namelijk worden ingediend in het kalenderjaar van uitvoering én binnen 6 maanden na het realiseren van de maatregel.

Hoe maak ik een foto van een ondergrondse voorziening zoals infiltratiekratten? En wat als ik vergeten ben om tijdens het proces een foto te maken?

Voor het plaatsen van een ondergrondse voorziening is het belangrijk dat tijdens het aanleggen een foto wordt gemaakt. Op de foto moet duidelijk te zien zijn dat de infiltratiekratten in de grond zijn geplaatst. Na afloop van de werkzaamheden kunnen wij namelijk niet meer zien of de kratten er liggen, omdat ze dan bedekt zijn.

Zonder foto van de voorziening kunnen wij geen toekenning doen.

Wanneer is een vergunning nodig?

In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het terrein dat u wilt aanpakken vervuild is of dat u te maken heeft met een monumentale tuin. Dan is het vaak wel nodig om een vergunning aan te vragen. Weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft, neem dan contact met ons op door te mailen naar [email protected]

Waarom krijg ik alleen subsidie voor de bomen op de bomenlijst?

De gemeente Raalte vindt het belangrijk dat de biodiversiteit in de gemeente verbetert. Voornamelijk inheemse beplanting ondersteunt onze biodiversiteit goed.

Mag ik het werk zelf uitvoeren of moet ik dit laten doen?

U bent vrij om te kiezen: u mag het laten uitvoeren, maar u mag het ook zelf doen! Dit is niet van invloed op de hoogte van het subsidiebedrag. De subsidie wordt per onderdeel of m2 gegeven.

Hoe weet ik welke bomen ik mag planten?

Bekijk hiervoor de bomenlijst Klimaatsubsidie.

Hoe weet ik hoeveel water ik opvang in mijn tuin?

Het water van een bepaald dakoppervlak wordt afgevoerd via de regenpijp. Per m2 dakoppervlakte heeft u een berging nodig van 20 mm (wat gelijk is aan 20 liter per afgekoppelde m2 dak). Per m2 afgekoppeld dak moet u dan in uw tuin een verlaging aanbrengen. Per afgekoppelde m2 dak moet je zorgen voor 1 m2 met een verlaging van 2 cm. Dit is de capaciteit die nodig is om genoeg water op te vangen. U zou dus een grasveld 2 cm kunnen verlagen of uw parkeerruimte bij uw huis kunnen afgraven en met grind vullen. Zo kunt u uw auto nog kwijt en heeft het water de ruimte om weg te zakken. Maar u kunt de centimeters ook stapelen en dus kiezen voor een kleinere ruimte die dieper is. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van een grindkoffer, wadi of regenwatervijver.

Kiest u voor het gebruik van grind? Let er dan wel op dat het grind dan ook ruimte inneemt. 50 liter grind is 1 m2 afgekoppelde verharding. Ook is het belangrijk om in de gaten te houden dat - als het heel hard regent - u niet in de problemen komt. Zorg er altijd voor dat het water dan een extra plek heeft om in de grond te zakken.

Wat valt er precies onder het afkoppelen van hemelwater?

Er zijn drie opties voor het afkoppelen van hemelwater:

Afkoppelen zonder voorzieningen.

Dit kan simpelweg door de regenpijp door te zagen en de kant die in de bodem zit af te sluiten. Het water loopt dan uw tuin in. Dit kan makkelijk áls uw tuin al lager ligt en veel groen heeft waar het water kan wegzakken. Is uw tuin betegeld? Dan mag deze maatregel niet worden uitgevoerd.

lnfiltratiekratten plaatsen

U kunt in uw tuin onder de grond infiltratiekratten plaatsen. De kratten sluit u aan op uw regenpijp. Houd hier rekening met de inhoud. Per m2 afgekoppeld dak moet er 20 liter in passen. Zorg ervoor dat de infiltratiekratten genoeg capaciteit hebben om het water op te vangen. In het geval van nood kunt u gebruikmaken van een noodoverloop.

Aanleggen infiltratieveld

Een infiltratieveld kan in verschillende vormen worden aangelegd. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een wadi, regenwatervijver, grindkoffer, verlaagd grasveld of een uitgegraven parkeerplaats met grind. Het doel is om ruimte te creëren om water op te slaan en langzaam de grond in te laten trekken.

Waarom komen alleen infiltratiekratten van minimaal 410 liter in aanmerking voor de subsidie?

De infiltratiekratten van minimaal 410 liter hebben het voordeel dat ze minder snel verstopt raken dan kleinere kratten. Hierdoor kunnen ze beter regenwater bergen en neemt het infiltrerend vermogen minder snel af dan bij kleinere kratten. Bovendien zijn de kratten van minimaal 410 liter beter te reinigen, waardoor een eventuele verstopping verholpen kan worden.

Waarom moet ik 20 m2 groen dak aanleggen om in aanmerking te komen voor een subsidie?

Als u een groen dak van 20 m2 heeft, kunt u zowel een normale als grote hoosbui opvangen. Vanaf 20 m2 heeft een groen dak echt 'effect' en belast u het riool minder.

Daarbij heeft een normale woning tussen de 150 en 250 m2 verharding (inclusief deel openbare ruimte) en is 20 m2 daar 'slechts' een/tiende van.

Waarom krijg ik geen subsidie als ik tegels vervang voor kunstgras?

Het doel van de subsidie is dat het water dat op uw erf valt beter kan wegzakken. Kunstgras neemt geen water op, zoals een gezonde bodem met planten en ander groen wel doet. Daarbij zorgen planten voor verkoeling en is het goed voor de verschillende insecten in uw tuin. Kunstgras kan ervoor zorgen dat de tuin minder goed afkoelt, omdat het de warmte vasthoudt. Ook vinden insecten en andere beestjes dit geen fijne plek om in te leven.