Let op: maandag 7 maart worden de sirenes weer getest

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4.278 sirenes in Nederland getest. Ook op maandag 7 maart. Vanwege de oorlog in Oekraïne kondigt de overheid de maandelijkse test van de sirenes deze keer extra aan. Zo willen we voorkomen dat er onrust ontstaat wanneer de sirenes afgaan. Schrikt u dus niet!

De sirenes gaan iedere eerste maandag van de maand af, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes tijdens deze maandelijkse test duurt 1 minuut en 26 seconden. Pas wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders ontvangen zij vervolgens meer informatie.

Maandelijkse sirene niet hoorbaar?

Kunt u een van de sirenes in uw buurt niet horen? Dan kunt u dat melden bij de regionale brandweer in uw veiligheidsregio.

Goed om te weten

  • De sirenes gaan niet af op nationale herdenkings- of feestdagen.
  • In juni worden de sirenes niet getest omdat de eerste maandag van die maand Tweede Pinksterdag is.

Juni en december: NL-Alert testbericht

Naast de sirenes wordt ook het NL-Alert worden ingezet bij een crisis. Dit is het belangrijkste alarmmiddel waarmee de overheid Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op maandag 7 maart ontvangt u geen NL-Alert testbericht.