Militaire oefeningen 19 t/m 22 april 2022

In de periode van 19 t/m 22 april 2022 vindt er een militaire oefening plaats in delen van de provincies Gelderland en Overijssel. De oefening speelt zich af in het gebied tussen: Zwolle, Dalfsen, Ommen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, Voorst, Epe, Nunspeet, Heerde, Hattem, Oldebroek, Elburg.

De Eenheid 43 Brigade verkenningseskadron oefent met ca. 50 deelnemers en 14 voertuigen in het genoemde gebied. De militairen oefenen hun verkenningsgroepen op het verkennen van routes en objecten en het inrichten van waarnemingsposten. Bij het verkennen wordt gebruik gemaakt van drones. Verder zijn de militairen bewapend, maar maken zij geen gebruik van (oefen)munitie.

Bij de oefening maken de militairen in principe alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. Wanneer niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden, dan wordt vooraf toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder. Verder wordt er alles aan gedaan om overlast en hinder aan derden te voorkomen.

COVID-19

De Koninklijke Landmacht maakt deel uit van de groep van vitale organisaties en functies om Nederland te laten blijven functioneren. De Landmacht moet daarom al die tijd gereed zijn om een noodzakelijke bijdrage aan de samenleving te blijven leveren, en ook om de voorbereidingen van diverse missies te garanderen. Tegelijkertijd moet de Landmacht verdere piekbesmetting van COVID-19 binnen de Landmacht voorkomen. De richtlijnen van de Rijksoverheid worden daarom zo veel als mogelijk gevolgd.

Schaderegeling

Indien, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, schade door de oefening ontstaan is, kunt u dit, onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens zoals: Eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. melden aan:

Ministerie van Defensie,

CDC/JDV/Sectie Claims

Postbus 90004

3509 AA Utrecht

Telefoon 030 – 2180420

[email protected]