Raalte speelt mee in NK Tegelwippen

tegels

De strijd is losgebarsten. In heel Nederland doen gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. In welke gemeente wippen mensen de meeste tegels en vervangen ze deze door bloemen, planten of bomen? Ook Gemeente Raalte speelt mee in het NK Tegelwippen. Meedoen kan door de gewipte tegels op te geven via de landelijke website www.nk-tegelwippen.nl.

Wateroverlast door hoosbuien, extreme hitte en langdurige periodes van droogte komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Meer groen en minder stenen zorgen ervoor dat regenwater beter de grond in kan zakken en het op hete zomerse dagen veel koeler aanvoelt. Wethouder Jacques van Loevezijn: “Het mooie hieraan is dat iedereen een steentje kan bijdragen door te beginnen in de eigen tuin. Vorig jaar hebben we al een hele goede start gemaakt tijdens de Groen Samen Doen-weken toen inwoners massaal tegels wipten en bomen en struiken plantten. Maar we zijn er nog niet! Nog steeds zijn er te veel tegels in Raalte. Daarom gaan we nu door met het NK Tegelwippen.”

Tegels vervangen voor groen

Inwoner Astrid Paalman trapt het NK Tegelwippen in Raalte af door de eerste tegels te wippen. Ze roept iedereen in Raalte op om in actie te komen: “Draag ook jouw steentje bij door een tegel te wippen! Wip tegels uit je tuin en plant mooie bloemen, struiken of een boom. Geef je gewipte tegels op via www.nk-tegelwippen.nl. Zo maken we samen Raalte kampioen.” Op verschillende manieren zal gemeente Raalte aandacht besteden aan het NK Tegelwippen en inwoners en ondernemers oproepen om in actie te komen. Ook de gemeente zelf komt in actie! De komende maanden kijkt de gemeente naar welke onnodig versteende plekken in de openbare ruimte zij kunnen aanpakken.

Gemeente betaalt deel van de kosten met klimaatsubsidie

Tegels wippen in Raalte is nu extra interessant! Met de klimaatsubsidie betaalt de gemeente een deel van de kosten als inwoners tegels wippen en groen aanleggen. De subsidie is ook beschikbaar voor andere maatregelen zoals het afkoppelen van de regenpijp, aanleggen van een groen dak, plaatsen van een regenton-, -zuil of -schutting, een boom planten of regenwater hergebruiken. De subsidie geldt voor inwoners die aan de slag gaan in hun eigen tuin maar ook voor groepen inwoners die bijvoorbeeld samen met hun buren hun straat willen aanpakken. Meer weten over de subsidie en de mogelijkheden om zelf of samen met anderen aan de slag te gaan? Ga naar www.raalte.nl/klimaatsubsidie.  

Over het NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd door een groot aantal groene organisaties in Nederland. Ruim 100 gemeenten verspreid over het hele land gaan de strijd aan. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2022.