Iedereen kan zwemmen

SAVAS

Een belangrijk onderdeel van het Roalter Sportakkoord is inclusiviteit: iedereen moet kunnen sporten. Dat vinden de vrijwilligers van zwemvereniging SaVAS in Raalte nou ook. Wat beweegt hen om zich elke week in te zetten voor het aangepast zwemmen? Afdelingsvoorzitter en zwemlescoördinator Stef Veldkamp vertelt: “Onze vrijwilligers zijn hier misschien niet allemaal voor opgeleid, maar ze willen graag werken met deze doelgroep. En dat doen ze heel goed!”

Al meer dan vijftig jaar biedt zwemvereniging SaVAS aangepaste zwemlessen aan. Jong en oud, met en zonder beperking; iedereen die wil komen zwemmen is welkom. SaVAS (Sallandse Vereniging voor Aangepast Sporten) is onderdeel van de overkoepelende zwemvereniging Hera ’11. “Het is een mooie brede vereniging”, meent Stef. “Ondanks dat onze doelgroepen anders zijn, werken we intensief samen en kijken we naar doorstroommogelijkheden.” Elke week traint SaVAS in het zwembad van Sportcentrum Tijenraan in Raalte.

Van zwemdiploma tot Special Olympics

Binnen SaVAS zwemmen de leden in drie groepen: therapiezwemmen, zwemlessen en wedstrijdzwemmen. Met of zonder begeleiding kunnen ouderen in een speciaal therapiebad baantjes trekken. Ook geven de vrijwilligers van SaVAS zwemlessen aan kinderen die extra begeleiding nodig hebben. “Dat varieert van kinderen met ADHD, die niet goed mee kunnen komen in een reguliere zwemlesgroep, tot kinderen met het syndroom van Down”, vertelt Stef. “Allemaal hebben ze extra begeleiding nodig. Die geven we zo veel mogelijk in de vorm van één-op-één zwemlessen.”

Voor de fanatieke zwemmers is er een speciale wedstrijdgroep. Daar trainen de leden elke week voor het ultieme doel: de Special Olympics. Stef vertelt: “Samen met de Sallandse Sportploeg gaan we elke twee jaar naar de Special Olympics. We rijden er dan met een grote bus naartoe. Dat is ontzettend leuk, we vallen altijd in de prijzen. Daarnaast is het een mooie verbinding tussen de verschillende verenigingen. Zo doet bijvoorbeeld het G-team van voetbalvereniging SV Raalte elk jaar mee”.

Laagdrempelig en vol plezier

Om het lidmaatschap zo laagdrempelig mogelijk te maken, zijn de contributiegelden van SaVAS laag. “Dat willen we ook zo houden”, legt Stef uit. “Daarom werken we hier allemaal vrijwillig.” Zo kunnen ook mensen met lagere inkomens zich aanmelden. Naast inclusiviteit staat plezier bij SaVAS bovenaan. Toch kan zo’n eerste zwemles best spannend zijn. Stef vertelt: “We zien soms kinderen met echte fobieën, maar ook kinderen die het gewoon niet snappen of een lage spanningsboog hebben. We zijn daarom vooral bezig met de lessen zo leuk mogelijk maken. We kijken vooral naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan. Plezier is naar mijn mening de belangrijkste voorwaarde om te leren. Het gaat dan uiteraard niet zo snel als bij de reguliere zwemlessen, maar door het plezier dat ze beleven is de kans groter dat deze kinderen ook na de lessen terugkeren naar het zwembad”.

De vrijwilligers

Om de negentig leden van SaVAS zo goed mogelijk te begeleiden staat elke week een team van enthousiaste vrijwilligers klaar. Stef vertelt: “Ik begon ooit als tijdelijke ondersteuning bij SaVAS, maar ik vond het zo leuk dat ik ben gebleven”. Dat enthousiasme ziet hij ook terug bij de andere vrijwilligers. “In een perfecte wereld zou ik hier allemaal gediplomeerde vrijwilligers hebben, maar die vind je niet zomaar”, vertelt hij. “Wat ik eigenlijk veel belangrijker vind, is dat mensen enthousiast zijn en dit werk graag voor deze doelgroep doen. Ik ben trots op de drive die mijn team heeft.”

Toekomstdromen

Eigenlijk is Stef heel tevreden met de huidige gang van zaken bij SaVAS. Alleen de groep voor therapiezwemmen lijkt wat te slinken. “Ik denk dat geld daar wel een rol in speelt”, vertelt Stef. “Onze contributie is dan wel laag, maar mensen moeten hier ook zien te komen. Daar komt bij dat onze begeleiding pas start in het zwembad. Dat betekent dat als zij bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het omkleden, zij daar iemand voor moeten meenemen. Het zou fantastisch zijn als we ooit mensen kunnen inhuren voor vervoer en begeleiding buiten het zwembad.” Gelukkig zijn er op dit moment al een aantal regelingen waar SaVAS dankbaar gebruik van maakt, zoals Stichting Leergeld. “Mensen met een laag inkomen kunnen via de gemeente aanspraak maken op die regeling. Het geld wat ze daarvoor krijgen mogen ze voor de zwemlessen bij SaVAS inzetten. Dat draagt bij aan de inclusiviteit van onze vereniging.”