Voeding is de basis

Het Roalter Sportakkoord gaat natuurlijk voor een groot deel over sporten en bewegen. Maar ook gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van het akkoord. Miranda Kienhuis, directeur van Diëtisten Groep Nederland, ziet dat er nog veel moet veranderen in ons voedingspatroon. Wat beweegt haar om de inwoners van Raalte gezonder te laten eten en drinken? “Raalte heeft een mooi sport- en beweegaanbod, maar als er in de kantine alleen bier en patat worden verkocht, heeft dat uurtje sporten niet zo veel zin meer.”

Miranda

Miranda heeft al 21 jaar ervaring als diëtiste. “Ik wilde altijd al mensen helpen beter en gezonder te worden”, vertelt ze. “Kleine aanpassingen hebben vaak al een heel grote impact.” Iedereen weet dat gezond eten belangrijk is, maar toch maken we volgens Miranda niet altijd de beste keuzes op het gebied van voeding. “Ik zie het lichaam als een verzameling van eten”, legt ze uit. “Laat dat dan goed zijn.”

Hulp met voeding

In de praktijk van Miranda komen mensen met de meest uiteenlopende klachten. Miranda vertelt: “We zien veel mensen met diabetes of hart- en vaatziekten, vaak als gevolg van overgewicht. Maar we helpen bijvoorbeeld ook mensen die juist ondergewicht hebben, door ziekte of ouderdom. Daarnaast komen zwangere vrouwen, kinderen die niet willen eten of mensen die vragen hebben over sportvoeding ook bij ons terecht”. Om doorverwezen te worden naar de praktijk hoeven klachten niet heel ernstig te zijn. “De huisarts verwijst mensen door met een medische indicatie, maar dat kunnen ook buikklachten zijn. Het is beter om niet te wachten tot de klachten heel erg worden, kleine stapjes zijn makkelijker te maken.”

Na een intakegesprek volgt een traject dat voor het grootste deel maatwerk is. Er wordt uiteraard gekeken naar de klachten, maar ook naar de omgeving en het sociale leven van de patiënt. “We kijken zo veel mogelijk naar wat er wel kan”, vertelt Miranda. “En naar wat reëel is voor iemand. Niemand heeft een perfect voedingspatroon.”

Sporten en voeding

De behandelingen in de praktijk beperken zich tot voeding; de diëtisten geven geen advies over sport en bewegen. En dat is een bewuste keuze, legt Miranda uit: “Ik denk dat het soms belangrijker is om te weten wat je niet weet, dan wat je wel weet. Ieder zijn vak.” Toch speelt gezonde voeding een grote rol bij sporten en bewegen, maar daar wordt niet altijd wat mee gedaan. In veel kantines van sportverenigingen worden voornamelijk ongezonde dranken en snacks verkocht. “De cultuur rondom het sporten moet veranderen”, meent Miranda. “Een biertje na de wedstrijd moet nog kunnen, maar niet zo veel als dat nu gebeurt.”

Zeker voor kinderen moet het aanbod van ongezonde snacks afnemen. Bij kinderen tussen de 12 en 16 jaar vindt namelijk de hardste groei in overgewicht plaats. “Bewustwording is heel belangrijk. Er moet een goede samenhang zijn tussen beweging, voeding en ontspanning.”

Voeding in het Sportakkoord

Een belangrijk actiepunt van het Roalter Sportakkoord is om kantines van bedrijven en verenigingen gezonder te maken. Miranda vertelt: “Het zou mooi zijn als gezonde voeding een grotere rol gaat spelen. Dat is namelijk de basis voor ons lichaam”. Een gezonder aanbod van producten in de sportkantines kan daar bijvoorbeeld aan bijdragen.

Toch zijn er ook al veel goede stappen gemaakt in de gemeente. “De gemeente werkt naar mijn mening bijvoorbeeld al goed aan de aanpak van armoede en eenzaamheid”, vertelt Miranda. “Of mensen gezond eten, hangt soms ook af van geld. Wanneer iemand afhankelijk is van de voedselbank, is het lastig om gezond te eten.” Ook zijn er in Raalte al een aantal sportkantines waar geen alcohol meer wordt verkocht. Miranda hoopt dat er in de toekomst nog meer aandacht komt voor gezonde voeding. “Het zou goed zijn als verenigingen en bedrijven bij iemand terecht kunnen met vragen hierover, zoals een diëtist.”