De groene en biodiverse tuin met hergebruikte materialen van de familie Hunneman

groene en biodiverse tuin

Inwoners van de gemeente Raalte maken volop gebruik van de klimaatsubsidie voor hun groene tuin met regenwateroplossingen. Regelmatig delen zij foto’s van mooie tuinen met bloemen, planten en bomen. Herman Hunneman uit Heeten vertelt over zijn groene tuin en duurzame oplossingen in en om huis. Herman: “Werken aan duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. We willen bewust en zuinig omgaan met alles wat de aarde ons te bieden heeft. Er zijn genoeg mogelijkheden om tuin en huis op duurzame manier aan te pakken en in te richten.”

Groene en biodiverse tuin

“Onze tuin is een groene oase midden in het dorp. Een heerlijke plek om te wonen en genieten. We hebben een moestuin en broeikas waar we eigen groenten verbouwen, meerdere (fruit)bomen en talloze bloemen en planten. En leuk om daarbij te noemen, het groen in onze tuin groeit op eigengemaakt compost van ons groene afval en snoeisel uit de tuin,” vertelt Herman. Ook op het gebied van biodiversiteit draagt Herman graag zijn steentje bij: “Ik heb bijvoorbeeld een mooi insectenhotel gebouwd. Eerst stond deze op een
braakliggend terrein in onze buurt. Nu daar woningen zijn gebouwd, heeft dit hotel een mooi plekje gekregen in onze tuin. Ook door het gras minder vaak te maaien en met de verschillende soorten planten en bloemenmengsels proberen we een fijne plek te creëren voor dieren en insecten.”

Klimaatsubsidie voor afkoppelen regenpijpen

De familie Hunneman heeft de klimaatsubsidie aangevraagd voor het afkoppelen van een aantal regenpijpen: “Regenwater stroomt niet langer weg via het riool maar loopt direct de tuin in of wordt opgevangen in een regenton. Hierdoor kunnen we het water gebruiken om onze planten water te geven tijdens droge periodes.”

Hergebruik van materialen

Naast hergebruik van regenwater, gebruikt de familie ook veel andere materialen opnieuw: “Het valt me elke keer weer op dat er zoveel materialen en producten zijn die je kunt hergebruiken. Die tip zou ik aan iedereen willen meegeven. Want er worden zoveel goede producten weggegooid. Bij verbouwingen in ons huis hebben we bijvoorbeeld oude kozijnen en vloerplanken bewaard. Deze materialen hebben we later opnieuw gebruikt voor een zelfgebouwde broeikas en een mooie tuinkamer.”

Ook aan de slag in uw tuin?

Dan betaalt de gemeente Raalte een deel van de kosten met de klimaatsubsidie. De subsidie kan worden aangevraagd voor de volgende maatregelen: tegels wippen en groen aanleggen, afkoppelen van de regenpijp, aanleggen van een groen dak, plaatsen van een regenton-, -zuil of -schutting, een boom planten of regenwater hergebruiken. De subsidie is beschikbaar voor inwoners die in de slag willen in hun eigen tuin, maar ook voor ondernemers, verenigingen, stichtingen of groepen inwoners die samen aan de slag willen. Meer informatie? Ga naar www.raalte.nl/klimaatsubsidie