Runningclub RCL

Hardlopen voor iedereen

Inclusief sporten en bewegen is een belangrijke pijler van het Roalter Sportakkoord. Een mooi voorbeeld van een sportclub die deze waarde al nastreeft is Runningclub RCL. Wat beweegt deze club? In 1998 werd in het kleine Liederholthuis een hardloopclub opgericht. Oprichters Theo Haverkamp en Harry Kloppenberg, beiden fanatieke hardlopers, waren het erover eens dat samen hardlopen leuker is dan alleen. Nu, meer dan twintig jaar later, is dat nog steeds het motto van de club. Voorzitter Durk Klopstra vertelt: “We willen het lidmaatschap heel laagdrempelig houden. Zo kan iedereen meedoen, op zijn of haar niveau”. Een mooi voorbeeld van inclusief sporten, één van de pijlers van het Roalter Sportakkoord.

Tijdens zijn schooltijd had Durk Klopstra geen aanleg voor hardlopen. Maar toen hij aan het werk ging en zijn conditie op peil wilde houden, ontdekte hij de charme ervan. In 2008 verhuisde hij naar Laag Zuthem en meldde hij zich aan voor de Runningclub Liederholthuis. “Ik merkte dat ik in een groep hardlopen leuker vond dat alleen”, vertelt Durk. “Daarnaast kreeg ik goede begeleiding en zo voorkwam ik blessures.”

Een nieuwe look

Sinds een jaar is Durk voorzitter van de club, die zich inmiddels Runningclub RCL noemt. “We wilden wat meer jongeren bij de club, dus besloten we om de huisstijl en website aan te pakken”, vertelt hij. “De coronaperiode hebben we zo toch nuttig kunnen besteden. We hebben een nieuw logo en een nieuwe website.” RCL staat voor Running Club Liederholthuis. Het niet benoemen van de plaatsnaam was een bewuste keuze. “We hebben leden uit verschillende plaatsen”, legt Durk uit. “We lopen ook niet alleen in Liederholthuis, maar door de hele regio. We wilden wel verwijzen naar het ontstaan van de club.”

De club is ook actiever geworden op sociale media. “We adverteren niet”, vertelt Durk. “We moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Het helpt natuurlijk wel als we dan met de hele groep in onze nieuwe shirts lopen.” Die shirts gaat de club uitdelen aan hun leden, zodra er na de coronaperiode weer gezamenlijk getraind kan worden. “We kunnen natuurlijk niet meer in groepen trainen, maar wilden nog wel in contact blijven met onze leden. We sturen ze elke week een nieuw trainingsschema en bijvoorbeeld ook een kerstkaartje in december.”

Plezier voor iedereen

Runningclub RCL telt meer dan 200 leden. Mannen, vrouwen, jong en oud, iedereen doet mee. Durk legt uit hoe dit komt: “Het lidmaatschap is heel laagdrempelig. We vragen een jaarlijkse contributie van zestig euro. Daarvoor kunnen leden zo vaak trainen als ze willen. En altijd onder begeleiding van een gecertificeerde trainer.” De groepen worden ingedeeld op niveau, niet op leeftijd of geslacht. “We hebben zo veel diversiteit binnen de groepen. Iedereen kan op zijn eigen niveau trainen.” De trainers van de club ontvingen een vrijwilligersbijdrage, de rest van het bestuur werkt vrijwillig voor de club. “Zo houden we de contributie laag.”

De club trekt ook steeds meer jongeren aan. Niet alleen de nieuwe huisstijl, maar ook een speciale training  voor introducés heeft daarbij geholpen. “Een van de nieuwe leden trainde al bij ons toen ze acht jaar oud was”, vertelt Durk. “Na haar studie in Utrecht wilde ze weer lid worden. Ze vertelde mij laatst nog over hoe haar trainer vroeger paddenstoelen zocht in het bos met het clubje.”

hardlopers

Verbindende factor in de regio

De leden van de club zijn niet alleen van verschillende leeftijden, maar komen ook uit verschillende dorpen in de gemeente Raalte, Wijhe en Zwolle. De rondjes worden ook op verschillende plekken in de regio gelopen. “Ik denk dat we zo niet alleen meer te weten komen over elkaar, maar ook over de regio”, meent Durk. “Zelfs mensen die al jaren ergens wonen, ontdekken nog nieuwe plekken in de omgeving van hun woonplaats.”

Runningclub RCL organiseert ook regelmatig evenementen. Zo geven zij samen met AV Salland uit Raalte jaarlijks een marathon clinic. “We kennen deze vereniging heel goed en werken graag met ze samen”, vertelt Durk. Ook vindt er elk jaar een plogging-loop plaats, in samenwerking met dienstverlener ROVA. “We nemen dan vuilniszakken mee om de troep die we onderweg vinden te verzamelen. Aan het eind haalt ROVA dan al het vuilnis op.” Daarnaast stelt Wouter Koning, eigenaar van landgoed havezate Den Alerdinck, zijn terrein jaarlijks open voor de club. Durk licht toe: “We hebben dan een prachtige wedstrijdloop op het landgoed en mogen ook het koetshuis gebruiken. Dat is elke keer weer bijzonder”.