't Zunneweitje

Midden in het dorp Laag Zuthem ligt ’t Zunneweitje. Een prachtig kunstgrasveldje waarop kan worden gesport en bewogen. Een mooi voorbeeld ook van een duurzame sportinfrastructuur, wat een belangrijke pijler van het Roalter Sportakkoord is. Om met zijn allen een leven lang te kunnen sporten en bewegen is een goede sportinfrastructuur namelijk nodig. Wat heeft de inwoners van Laag Zuthem bewogen om dit veldje te realiseren? En hoe wordt het vandaag de dag gebruikt? Gert Nijhoff, voorzitter van het Plaatselijk Belang vertelt: “Het was heel veel werk, maar er ligt nu een prachtig veld”.

Het plan voor een speelveld voor de jeugd lag er al jaren, toch duurde het even voordat er daadwerkelijk ruimte werd gemaakt voor ’t Zunneweitje. Toen er in 2009 nieuwe woningen werden gebouwd, deed het Plaatselijk Belang de gemeente een voorstel: zij namen de aanleg van het veld voor hun rekening, als de gemeente zorgde voor een geschikte locatie. “Ze hebben toen de helft van de nieuwbouwwoningen weggelaten uit de bouwplannen”, vertelt Gert. “Daardoor hadden we ineens een mooie locatie midden in een woonwijk.”

Groots denken

Datzelfde jaar startte het PB met de aanleg van het veldje. Gert vertelt: “We waren van plan om eenvoudig gras in te zaaien en doeltjes neer te zetten. Toen werden we gewezen op het LEADER-programma. Dankzij deze Europese subsidie zouden we een veel mooier veld kunnen aanleggen.” En dus diende het Plaatselijk Belang de aanvraag in. Eenvoudig was dat niet, er kwam veel papierwerk bij kijken. “Maar het lukte. En we gingen van een budget van 5000 euro naar een budget van 90.000 euro”, legt Gert uit. “Daardoor veranderden de plannen en konden we het grootser aanpakken.”

Handen ineen slaan

Samen met ouders, de basisschool en Hogeschool Windesheim werd het sportveldje verder uitgedacht. “Iedereen was er van overtuigd dat er iets moest gebeuren”, vertelt Gert. “We hebben ook de kinderen gevraagd naar hun mening.” Eén van de eisen van het LEADER-programma was dat het veld voor een brede doelgroep aantrekkelijk moest zijn. Dus werden er mogelijkheden bedacht voor het vermaak van jong en oud. Samen werkten de vrijwilligers in Laag Zuthem aan het veldje. Gert vertelt: “In zo’n klein dorp vind je vrij gemakkelijk vrijwilligers. Iedereen kent elkaar. Ook met de gemeente werkten we goed samen. Zij staan bij dit soort projecten altijd open voor de input van inwoners”. Ruim twee jaar na de eerste plannen was ’t Zunneweitje klaar.

Breed publiek

Om ’t Zunneweitje geschikt te maken voor zoveel mogelijk doelgroepen werd aan alles gedacht. Op het kunstgrasveld zelf kan naast voetbal bijvoorbeeld ook handbal, volleybal en hockey worden gespeeld. Er staat een kabelbaan, een pingpongtafel en heel Laag Zuthem kan gebruikmaken van de fitnesstoestellen naast het veld. “Er staan picknickbanken die elk jaar op burendag weer veel worden gebruikt”, vertelt Gert. Annemiek vult aan: “Doordat ‘t Zunneweitje niet aan een school of vereniging gebonden is, wordt het echt als ontmoetingsplek gebruikt door mensen van alle leeftijden”. Annemiek is van april tot oktober zelf wekelijks te vinden om te sporten met de jeugd. In twee groepen kunnen de kinderen uit het dorp een uur lang gratis komen bewegen, onder begeleiding van Annemiek. “Elke week kiezen we een andere sport als hoofdthema, maar de kinderen mogen ook wat anders doen”, vertelt ze. “Doordat het zo laagdrempelig is, komen er ook kinderen die niet zo van sporten houden. Die doen dan toch mee voor de gezelligheid.”

Een duurzame ontmoetingsplek

Dankzij het LEADER-programma had het Plaatselijk Belang ineens meer te besteden. Daardoor kon er worden geïnvesteerd in de duurzaamheid van het veldje. “Zo hebben we kunstgras laten leggen en gekozen voor goede kwaliteit speeltoestellen”, legt Gert uit. “Daardoor gaat ’t Zunneweitje veel langer mee.” Hij hoopt dat jong en oud nog lang plezier hebben van het veld. “Doordat het hele dorp eraan heeft meegeholpen, is iedereen er ook echt trots op. Ze maken er graag gebruik van.” Annemiek onderschrijft dat: “We zien dat er elke keer nieuwe initiatieven opstarten. Zo legt de fysiotherapeute aan haar patiënten uit hoe de fitnesstoestellen werken, zodat ze zelf kunnen oefenen. Ook zijn mensen er vaak met familiedagen te vinden”. Na bijna tien jaar is ’t Zunneweitje nog steeds een belangrijke ontmoetingsplek in Laag Zuthem. “Het is mooi waar een klein dorp groot in kan zijn”, vertelt Gert. “We hebben het samen voor elkaar gekregen.” Laag Zuthem bewijst dus dat met de inzet van vrijwilligers heel veel mogelijk is en er mooie sportinitiatieven kunnen ontstaan.