Toelichting op het stedenbouwkundig plan

Hieronder leest u een toelichting op de stedenbouwkundig plan voor de Molenwijk.

Wonen

Het stedenbouwkundig plan voorziet in circa 110 woningen voor verschillende doelgroepen en in diverse prijsklassen. De woningverdeling sluit aan bij de vraag vanuit het dorp en het woonbeleid van de gemeente. De verdeling, gebaseerd op het huidige stedenbouwkundige plan, is ca. 18% sociaal (rijwoningen sociale huur), 25% betaalbaar (rijwoningen koop), 23% middensegment (twee-onder-een-kapwoningen), 17% duurder segment (vrijstaande woningen) en 17% (CPO). Omdat de invulling nog enigzins flexibel is kan deze verdeling nog wat kleine verschuivingen krijgen.

Flexibele verkaveling 

Er komen rijwoningen (koop en huur), twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Ook zijn er twee gebieden aangewezen voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De verkaveling en type woningen zijn – binnen bepaalde kaders – nog flexibel in te vullen. De verschillende woonvelden liggen vast, maar daarbinnen kan afhankelijk van de behoefte nog geschoven worden met kavelgrenzen. Zo kunnen bijvoorbeeld twee-onder-een-kapwoningen vervangen worden door een vrijstaande woning, maar eventueel ook door een blok rijwoningen. 

Wat is CPO?

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Iedere particulier kan samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woonwijk ontwikkelen en het huis bouwen dat hij wenst. Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij, georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. 

Binnen het plangebied zijn twee gebieden (van 1999 m2 en 1711 m2) aangewezen waar maximaal 18 woningen ontwikkeld kunnen worden.  Welk type woningen en uitgifte voorwaarden voor deze twee gebieden binnen het plangebied moeten nog worden uitgewerkt. Te denken valt hier aan een hogere ambitie op gebied van duurzaamheid, tiny houses of een Knarrenhof idee. 

Duurzaamheid

We nemen gas terug: in Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en bij het koken. In 2050 moeten we allemaal gasloos wonen. Maar wat houdt dat in voor jouw toekomstige woning? Er wordt voorzien in een duurzame, energie neutrale wijk. In het inrichtingsplan zal dit verder uitgewerkt worden.

Aardgasloos bouwen

In het plangebied is geen aardgasnetwerk voorzien. Voor de verwarming (woning en tapwater) zullen alternatieve en duurzame/hernieuwbare energiebronnen gebruikt moeten worden.

Opwekken hernieuwbare energie

Het uitgangspunt is om bij alle woningen energieopwekking door middel van zonnepanelen toe te passen. Nokrichtingen en dakhellingen van de woningen of platte daken zijn hierop zoveel mogelijk afgestemd om dit mogelijk te maken. Warmteopwekking ten behoeve van verwarming/warm tapwater kan bijvoorbeeld door een luchtgekoppelde warmtepomp.

Groen en water

In het stedenbouwkundig plan hebben groen en water (letterlijk en figuurlijk) een centrale plek gekregen.  Door de functies groen en (hemel)water te combineren wordt een multifunctionele, beheervriendelijke en gezonde openbare ruimte en leefomgeving verkregen voor jong en oud. Beide functies versterken elkaar. Groen (grasvelden, solitaire bomen, bomengroepen, sierplantsoen, hagen etc.) en water (verlaagd groen en wadi's) zijn qua situering afgestemd op elkaar.

Groen en water als verbinder

Elke woning heeft zicht op groen van omvang. Hemelwater stroomt zichtbaar af naar de wadi's in het gebied. De lage gedeeltes in het gebied worden ingericht voor waterberging met ruimte voor natte natuur en spel. Ook speelt groen een grote rol in de inpassing van het plangebied in het landschap. Gekozen is voor de realisatie van een zachte grens tussen het landschap en de Molenwijk door middel van beplanting. Verder wordt het water zoveel mogelijk geïnfiltreerd in de grond om bij droge zomers zoveel mogelijk water vast te houden in het gebied. Er wordt een verbinding gemaakt met de watergang aan de overkant van de Molenweg om hoge grondwaterstanden af te toppen en langzaam af te voeren.

Pilot begroeiing in waterberging

De waterbergingen in het gebied worden anders uitgevoerd als in de rest van de gemeente. Er wordt een pilot gestart naar een nieuwe beplanting van wadi's. Traditioneel worden deze ingezaaid met gras, in dit plan wordt een robuust kruiden en/of bloemenmengel toegepast om behalve waterberging ook kwaliteit aan de omgeving toe te voegen en de biodiversiteit te verhogen. Het plangebied kan tot 90mm water in 1uur opvangen. De wadi's zijn hierin de basis en kunnen tot 60 a 70mm neerslag afvangen. (Deze situatie komt statistisch gezien gemiddeld eens per 100 jaar voor). Tot 90mm wordt ook het groen gebruikt als waterberging. Door groen en water te koppelen is er minder ruimte nodig voor de traditionele waterbergingen en kan er zoveel mogelijk kwaliteit worden gerealiseerd.

Verkeer

Tijdens ontwikkelproces is er extra aandacht besteed aan het aspect verkeer. Daarbij is zowel binnen als buiten het plangebied gekeken naar de een veilige ontsluitingsstructuur. 

Ontsluiting binnen het plangebied

De Molenwijk kent vier ontsluitingen op de Molenweg. Vier ontsluitingen biedt meer flexibiliteit. Het verkeer in de buurt wordt verspreid en de vuilnisophaaldienst en bezorgdiensten hoeven niet te keren/draaien in de buurt. Sluipverkeer en hard rijden in de wijk wordt voorkomen door korte rechtstanden, bochten en een smal wegprofiel aan de buitenzijde.

Aan beide randen van het te ontwikkelen gebied wordt een aansluiting in de vorm van een uitritconstructie voorzien. Deze aansluiting is specifiek bedoeld voor de direct aanwonenden, na enkele tientallen meters kunnen alleen fietsers en voetgangers en veiligheidsdiensten hier verder. Naast de twee aansluitingen middels een uitritconstructie worden twee centrale aansluitingen middels een gelijkwaardig kruispunt aangelegd. Het eerste gelijkwaardige kruispunt komt op de locatie van het huidige kruispunt De Rikke – Molenweg te liggen. Het tweede gelijkwaardige kruispunt wordt circa zestig meter oostelijker gerealiseerd. Het is niet mogelijk om via de ene aansluiting de wijk in te rijden en via de andere aansluiting de wijk uit te rijden. In de toekomst kan nog een wandelpad richting recreatiepark Old Heino worden gerealiseerd. 

De Molenweg

De Molenweg is momenteel ingericht als een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 60 km/h. Om de inrichting van de Molenweg aan te laten sluiten bij de toekomstige situatie met uitwisseling van gemotoriseerd en langzaam verkeer vanuit de wijk, wordt een aantal verkeersmaatregelen voorgesteld op de Molenweg. Over de inrichting van de Molenweg is de gemeente met omwonenden in gesprek.

Voorop staat in ieder geval dat de komgrens wordt verplaatst, zodat de maximale snelheid op de Molenweg ter plaatse van het plangebied 30km/u wordt.