Hout en barbecue's stoken
Een houtvuur is gezellig. Maar een houtkachel, open haard of barbecue verspreidt ook rook. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door deze rook. Wilt u toch graag hout stoken?
Volg dan deze tips:
- stook alleen droog hout
- stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
- leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan
- laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en hou het stookalert in de gaten
- laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar goed vegen
- zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
- houd ventilatieroosters tijdens het stoken open
- controleer vaak of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen
Stookadvies
U kunt ook een stookadvies opvragen via de Stookwijzer(externe link). Deze geeft op elk moment van de dag aan of u beter wel of niet kan stoken. U kunt ook de app downloaden.
Stookalert
Er is ook stookalert(externe link). Als u zich aanmeld voor dit alert, krijgt u bij slechte weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit een melding. Het advies geldt 24 uur.
Rook of geurhinder
Ga het gesprek dan aan met uw buren. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast.
Meer informatie
Wilt u meer informatie of meer tips? Kijk dan op de website van Milieucentraal.