Meer over de raad
De gemeenteraad wordt om de vier jaar gekozen door alle Waddinxveners van 18 jaar en ouder. De grootte wordt wettelijk bepaald door het aantal inwoners van de gemeente. De Waddinxveense raad telt 21 leden.
De verdeling over de partijen is na de verkiezing van 21 maart 2018:
- PCW(externe link) (5 zetels)
- VVD(externe link) (4 zetels)
- D66(externe link) (3 zetels)
- CDA(externe link) (3 zetels)
- WeWa(externe link) (3 zetels)
- PvdA/GroenLinks(externe link) (3 zetels)
De raad is donderdag 27 maart geïnstalleerd.
De raad is het controlerend bestuursorgaan van de gemeente. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad.
Meer informatie over de bevoegdheden van gemeenteraad, college en de relatie met andere bestuursorganen vindt u op zo-werkt-de-overheid(externe link)
Raadspresidium
Het raadspresidium bestaat uit: de voorzitter van de raad, de fractievoorzitters, voorzitters raadscommissies en de griffier. Het presidium zorgt ervoor dat de raad goed functioneert. Het raadspresidium beslist over de agenda's van raad en over de gang van zaken in en rond de vergaderingen, voor zover dit niet is geregeld in Reglement van Orde.
Spreekrecht
Inwoners en vertegenwoordigers van organisaties kunnen inspreken tijdens de commissievergaderingen en/of de besluitvormende raadsvergaderingen. Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken, meldt dit uiterlijk 24 uur voor aanvang van de vergadering aan de griffier. Met de griffie wordt dan besproken of het onderwerp past binnen de criteria of dat het beter is een andere procedure te volgen.
Bij een commissievergadering kunnen belanghebbenden inspreken over onderwerpen die op de agenda staan. Aan het begin van de besluitvormende raadsvergadering kunnen inwoners en vertegenwoordigers van organisaties de aandacht aan de raad vragen voor een actueel onderwerp dat niet op de agenda staat en ook niet net aan de orde is geweest bij een commissievergadering.
Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden voor het spreekrecht, dan kunt u contact opnemen met de griffier via telefoonnummer 140182.
Groene Hart Rekenkamer
De taak van de rekenkamercommissie is het onderzoeken van de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het bestuur en beleid van een gemeente of onder de verantwoording van de gemeente vallende instellingen.
De Groene Hart rekenkamer is operationeel vanaf november 2012 en is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. Deze gezamenlijke aanpak levert niet alleen een financiële besparing op voor de deelnemende gemeenten, maar zal vooral meerwaarde opleveren nu onderzoeken de vier gemeenten tegelijkertijd zullen betreffen.
De vier gemeenteraden krijgen zodoende een helder en vergelijkend beeld van de effecten van verschillende beleidskeuzes ten aanzien van eenzelfde beleidsterrein. De onderzoeken door de gezamenlijke rekenkamercommissie moeten vooral een lerend effect teweegbrengen voor de raden van de betrokken gemeenten. Dit betekent dat niet alleen teruggekeken wordt, maar vooral ook vooruit in de vorm van adviezen en aanbevelingen ter verbetering van het beleid en uitvoering daarvan.
Meer informatie vindt u op: www.groenehartrekenkamer.nl(externe link).
Eindrapport
De Groene Hart Rekenkamer heeft een onderzoek gehouden naar de stand van zaken van de kwaliteit van de dienstverlening in de gemeente Waddinxveen. De focus lag hierbij op de mate waarin onze gemeente op koers ligt wat betreft de invoering van landelijke uitgangspunten t.a.v. de digitale dienstverlening en de waardering van de kwaliteit door burgers. Het eindrapport is op 23 maart 2016 door de raad vastgesteld, waarbij de aanbevelingen worden overgenomen en de uitvoering in handen wordt gesteld van het college van B&W.