Wat gebeurt er met…

textiel dat ik inlever in de textielbak van Sympany?

Jaarlijks wordt er in Assen meer dan 200.000 kilogram textiel ingezameld. Een mooi cijfer; inzamelen in tenslotte altijd beter dan weggooien! Het textiel uit Assen en diverse andere Drentse gemeenten wordt gesorteerd bij de sorteervestiging van Sympany/Alescon in Assen. Maar wat gebeurt er vervolgens mee?

Is het textiel opnieuw te dragen?

Dan wordt het verkocht aan sorteerbedrijven en tweedehandswinkels in binnen- en buitenland. Hergebruik is de beste oplossing: dit is het minst schadelijk voor het milieu. Daarnaast levert het geld op. Met deze opbrengsten steunt Sympany textiel gerelateerde projecten in Afrika en India.

Kan het textiel niet opnieuw gedragen worden?

Dan gaat Sympany op zoek naar innovatieve oplossingen. Ze werken bijvoorbeeld samen met VRK Acoustics/Isolatie, waar ze isolatiemateriaal maken van textiel. Ook werken ze samen met Reblend om 100% gerecycled garen te maken van het ingezamelde textiel.

In de textielbak!

Helaas beland er nog altijd textiel bij het restafval in de grijze container, en dus in de verbrandingsoven. Zonde als je bedenkt wat er allemaal mee gedaan kan worden! Voortaan textiel in één van de 25 textielbakken dus!

Dat geldt niet alleen voor afgedankte kleding, maar bijvoorbeeld ook linnengoed, knuffels, kapot textiel en gordijnen kunnen in de textielbak. Als het maar schoon is! Kijk op www.sympany.nl waar de textielbakken bij u in de buurt staan.