Hoe zit het met scheiden van plastic afval?

In de media verschenen deze week berichten dat volgens onderzoek van het CPB plastic afval, dat in heel Nederland gescheiden wordt ingezameld, van zo’n slechte kwaliteit is dat veel ervan niet hergebruikt kan worden en dus alsnog wordt verbrand. Hoe zit dat in Assen?

Apart inzamelen van afval heeft wel degelijk zin. Ons afvalverwerkingsbedrijf heeft in de maand juli bijvoorbeeld 55% kunnen recyclen van het ingezamelde Plastic, Metaal en Drankpakken (PMD) uit Assen. Daar worden dan bijvoorbeeld vuilniszakken van gemaakt of nieuwe blikjes.

Maar het kan beter. Bij afval zijn meerdere partijen betrokken. Niet alleen inwoners en gemeenten, waar het afval vandaan komt. Maar ook de verwerkingsbedrijven en zeker de industrie die de verpakkingen maakt.

Om te beginnen: des te minder plastic we gebruiken, des te minder hoeft er gerecycled te worden. Daarnaast kan nu nog niet al het aangeboden PDM-afval worden verwerkt. Dat komt omdat sommige verpakkingen bestaan uit meerdere materialen die niet gescheiden kunnen worden. Zoals het doorzichtige vleeswarenbakje dat we allemaal wel kennen uit de supermarkt. Zwarte verpakkingen zijn ook niet te recyclen omdat de machines de samenstelling daarvan niet kunnen herkennen.

Ten slotte zien we ook dat er PMD-afval wordt afgekeurd door de verwerker omdat er door inwoners ander afval in de PMD-container/zak is gedaan, of omdat verpakkingen nog teveel voedselresten bevatten. In juli was dit zo’n 30%.

Toch zijn we met z’n allen goed op weg rondom recycling. Bij glas, papier en GFT-afval is dat al goed gelukt. Om dat ook voor plastic te realiseren, zullen alle betrokken partijen meer inspanningen moeten doen.

Als gemeente volgen wij de ontwikkelingen op de voet en gaan we net als alle gemeenten in Nederland door met de gescheiden afvalinzameling. We mogen de milieuwinst die nu al wel wordt gehaald niet zomaar te niet doen!