Waarom afval scheiden thuis meer oplevert

Het inzamelen van afval is per gemeente verschillend.

De ene gemeente zamelt het plastic apart in, bij de andere gemeente mag het in de restafvalbak.

Dit heeft te maken met de manier waarop het afval verwerkt wordt. In Assen hebben we gekozen voor bronscheiding: zoveel mogelijk afvalstromen (thuis) apart inzamelen. In plaats van nascheiding: alles in de fabriek pas sorteren. In dit artikel leggen we uit waarom.

De kwaliteit van bronscheiding is beter

Hoewel machines goed afval kunnen scheiden, levert dit veel minder herbruikbaar materiaal op. In onderstaande tabel kunt u lezen wat er gebeurt met papier/karton, Groente-, Fruit en Tuinafval (GFT) en Plastic, Metalen en Drankkartons (PMD) bij nascheiding en bij bronscheiding.

  Nascheiding Bronscheiding
Papier/karton Als we al het afval bij elkaar in één container doen, is het papier/karton niet meer geschikt voor hergebruik. Dit is namelijk vies en nat geworden. Het papier/karton dat aparte wordt ingezameld, kan voor bijna 100% hergebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld nieuw papier of een verpakkingsdoos van gemaakt.
GFT Als GFT in de fabriek wordt gescheiden, is het na vergisting niet meer bruikbaar voor compostering. Dit komt door vervuiling uit het restafval. GFT dat apart is ingezameld, is voor bijna 100% geschikt voor vergisting en daarna compostering (behalve hele dikke stukken hout).
PMD Van het PMD dat in de fabriek wordt gescheiden, is slecht 28% geschikt voor hergebruik. De rest is vervuild en wordt gewoon weer verbrand. In Assen hebben we in 2015 ruim 600 ton PMD apart ingezameld. 75% hiervan kon hergebruikt worden. Daar wordt bijvoorbeeld nieuw plastic van gemaakt of nieuwe metalen verpakkingen.

Bronscheiding levert meer herbruikbare grondstoffen op

En minder restafval. Dat sluit aan bij de doelstelling van Assen: een stijging van het herbruikbaar afval en een daling van de hoeveelheid restafval. Want.. van de herbruikbare grondstoffen kunnen nieuwe producten gemaakt worden, en dat is weer goed voor het milieu. Sommige grondstoffen worden steeds schaarser, en zullen in de toekomst niet meer voorradig zijn. Afval scheiden zou je moeten doen voor de toekomstige generaties. LANG LEVEN AFVAL!

Meer informatie over hergebruik van afval?

Van afval kunnen dus nieuwe producten gemaakt worden. Hieronder vindt u een aantal links.