Inwoners Drenthe leggen de meeste autokilometers af

Inwoners van Drenthe zijn de grootste autokilometervreters (ruim 37 kilometer per dag) van Nederland.

Inwoners van Flevoland, Zeeland, Utrecht en Friesland leggen rond de 35 kilometer per dag af, Noord-Hollanders en Limburgers reizen gemiddeld 30 kilometer per dag in de auto. Inwoners uit Zuid-Holland maken de minste dagelijkse autokilometers: 28.
Drenten pakken het meest de auto, Utrechters leggen de grootste afstanden af met fiets en trein. Limburgers reizen het minste aantal kilometers per fiets of bus.

Woon-werkkilometers Nederland

Mannen maken bijna twee keer zoveel woon-werkkilometers als vrouwen. Vrouwen werken vaker parttime dan mannen en reizen daarom ook minder dagen in de week naar hun werk. Daarnaast wonen vrouwen gemiddeld ook dichter bij hun werk. Hoogopgeleide werkenden reizen de meeste kilometers naar en van hun werk. Laagopgeleide mannen maken niettemin meer woon-werkkilometers dan hoogopgeleide vrouwen.
Op een doordeweekse dag reizen werkende vrouwen gemiddeld 16 kilometer op en neer naar het werk. Bij mannen is dat bijna het dubbele. Op werkdagen zijn mannen met een betaalde baan gemiddeld 40 minuten per dag onderweg naar en van hun werk, vrouwen gemiddeld 28 minuten.

Stap-op-en-probeer

We zien bij Assen Slim Bereikbaar steeds meer werknemers van onze partners die de e-bike pakken naar het werk en daarbij ook makkelijk zo’n 15-20 kilometer enkele reis afleggen. Werkt u in Assen en wilt u wel eens een gratis een week e-bike uitproberen? Dat kan! Ga naar www.stap-op-en-probeer.nl, download het aanmeldformulier en ga naar een van de deelnemende fietshandelaren in Assen.

  • Bron onderzoek autokilometers: CBS.nl Het onderzoek is gebaseerd op cijfers uit 2013 en 2014.
  • Bron Stap-op-en-probeer: Assen Slim Bereikbaar