Maatschappelijk verantwoord ondernemen dankzij slimme mobiliteit

Wie aan maatschappelijk verantwoord ondernemen denkt, legt meestal niet meteen de link met het mijden van spits, thuiswerken of op de e-bike naar het werk.

In Assen doen ze dat wel. En met succes. Dankzij intensieve samenwerking tussen Assen Slim Bereikbaar en stichting AssenvoorAssen is slimme mobiliteit nu onderdeel van het MVO-certificaat. En leggen zij daarmee de drempel voor ondernemers om maatschappelijk verantwoord te ondernemen nog lager.

In 2015 is bij de gemeente Assen het project Assen Slim Bereikbaar van start gegaan. ‘Het project heeft als doel om de stad zo bereikbaar mogelijk te houden tijdens de grootschalige FlorijnAs-werkzaamheden. Bijvoorbeeld door slim te bouwen en te plannen, goede omleidingsroutes en heldere communicatie. Maar ook door in te zetten op mobiliteitsmanagement. Daarvoor organiseren we allerlei acties die het gebruik van de auto verminderen, voornamelijk in de spits. En zijn we in gesprek met alle grote organisaties en bedrijven in Assen over hoe zij mobiliteit slimmer aan kunnen pakken’ , zo licht wethouder Harmke Vlieg-Kempe toe.
wethouder Harmke Vlieg-Kempe

Meer dan 25 partners

Het project is een groot succes. Martin Dijkstra, Mobiliteitsregisseur: ‘Al meer dan 25 bedrijven zijn partner geworden van Assen Slim Bereikbaar of staan op het punt dat te worden. Variërend van overheidsinstanties, onderwijsinstellingen tot commerciële bedrijven: allemaal willen ze werken aan slimme en duurzame mobiliteit.  Bij het uitbreiden van ons netwerk kwamen we ook in aanraking met de stichting AssenvoorAssen.  Zij bevorderen het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de regio Assen en zijn sinds dit jaar ook oprichter van MVO-Alliantie Noord Nederland’.

martin dijkstra mobiliteitsregisseur

Schijf van vijf

Riek Siertsema, voorzitter Assen voor Assen: ‘Binnen deze MVO-Alliantie bundelen grote en kleine publieke en private ondernemingen uit de drie noordelijke provincies hun krachten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo willen we in vier jaar samen komen tot een versnelde ontwikkeling van een circulaire en inclusieve economie en alle innovaties die daarbij horen. Dat doen we op basis van onze eigen schijf van vijf’.

Deze schijf van vijf bestaat uit vijf programmalijnen: sociaal ondernemerschap, duurzaam ondernemerschap, schone energie, ontwikkeling en onderwijs en slimme mobiliteit. En juist dat op dat laatste punt is snel resultaat te halen, zo schat Martin Dijkstra in. ‘Met slimme mobiliteit werk je als organisatie aan alle drie P’s van maatschappelijk verantwoord ondernemen: people, planet en profit. Je zorgt niet alleen voor CO2-reductie en besparing van de kosten, maar je draagt ook actief bij aan de vitaliteit van je medewerkers. Daar willen we bedrijven heel graag bewust van maken’.

riek siertsema voorzitter assen voor assen

MVO-certificaat

Dankzij de succesvolle samenwerking tussen Assen Slim Bereikbaar en AssenvoorAssen is slimme mobiliteit vanaf nu een vast onderdeel van het MVO-certificaat dat bedrijven kunnen ontvangen.  Riek Siertsema: ‘Over 4 jaar heeft ieder zichzelf respecterend bedrijf in Assen - en liefst ook in het hele Noorden-  een MVO-certificaat om te laten zien dat het inzet op een circulaire , inclusieve economie en daarmee een gezonde toekomst voor bedrijf en samenleving.

Ook Harmke Vlieg-Kempe is blij met de ontwikkeling: ‘Met deze stap leggen we zichtbaar de verbinding tussen mobiliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik hoop dat veel bedrijven daardoor het belang van slimme en duurzame mobiliteit gaan inzien en ook op dit onderdeel maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen’.