Op de e-bike naar het werk

‘Dit is mijn beste aanschaf ooit!’

Peter Huizenga

Vraag Peter Huizenga hoe het is om elke dag op de e-bike te stappen en hij begint meteen enthousiast te vertellen. De 51-jarige porseleintechnieker fietst vier keer per week van zijn woonplaats Terheijl naar zijn werk bij het Tandtechnisch Laboratorium Noord-Nederland in Assen.  

‘Ik heb een zittend beroep, zag mezelf elke dag in de auto zitten, keek naar de fietsers en dacht: ik moet ook weer op de fiets. Nu stapte ik thuis wel vaak op de racefiets, maar daar kan ik niet rustig op fietsen. Dan kom je bezweet op je werk aan, moet je nog douchen en dat kost teveel tijd. Dus ging ik op zoek naar alternatieven’, zo vertelt Peter. Een e-bike was in Peters ogen vooral iets voor oudere mensen. Tot hij internet afstruinde en zag dat er ook high speed e-bikes zijn. Hij maakte een proefrit en was meteen verkocht. Dat hij dankzij de e-bikeregeling van Assen Slim Bereikbaar ook nog 250 euro terug kreeg op de aanschaf was daarbij mooi meegenomen.

35 kilometer per uur

‘Ik heb een speed pedelec gekocht met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Ik heb wel eens 47 gereden, maar gemiddeld fiets ik 35 kilometer per uur. De afstand Terheijl-Assen van 26,3 km fiets ik in zo’n 40 minuten. Terwijl ik er met de auto zo 35 minuten over deed. Maar vijf minuten extra dus, terwijl ik nu zonder stress en met een veel betere conditie op het werk aankom’.

Zonsopgang

En dat is niet de enige reden waarom Peter zo enthousiast is: ‘Ik rijd via een prachtige route, ik heb vossen gezien, reeën, konijntjes. En omdat je ze vroeg bent zie je ook schitterende zonsopgangen. Ik stap regelmatig van de fiets om foto’s te maken’. Maar is dat harde fietsen niet gevaarlijk? ‘Natuurlijk moet je goed anticiperen, maar het is op veel stukken heel rustig en ik rijd weinig in de buurt van auto’s. Zodra ik in Assen ben doe ik het wel rustiger aan’. Ook in zijn vrije tijd stapt hij regelmatig op de e-bike. ‘Even naar mijn moeder in Bedum. Ik heb deze fiets nu drie maanden en heb er al weer 3000 km op zitten’.
Peters enthousiasme werkt aanstekelijk: ‘Een kameraad van me heeft ook een high speed e-bike aangeschaft en ook collega’s zijn enthousiast. Het is toch een bijzondere fiets, iedereen wil hem wel proberen’. Zelf wil hij in ieder geval nooit anders meer: ‘Dit is mijn beste aanschaf ooit’.