Iedereen een beetje ambtenaar

Verkoop het stadhuis en maak alle inwoners een beetje ambtenaar. Een van de vele ideeën van inwoners voor de toekomst van Assen die op 11 en 12 september voorbij kwamen.

Op die avonden dachten gemeente en inwoners met elkaar na over de toekomst en de belangrijkste ontwikkelingen die op de stad af komen. Over twee avonden waren er zo’n 130 inwoners

Bubbel

Tijdens de twee avonden in De Nieuwe Kolk gaven wetenschappers hun kijk op de belangrijkste ontwikkelingen voor Assen. Zo noemde Hans Peter Benschop van trendbureau Overijssel onder andere vergrijzing, automatisering en klimaatverandering. Ook wees hij op het ontstaan van een bubbelmaatschappij. Waarin iedereen in zijn eigen bubbel zit met zijn eigen ideeën en meningen zonder veel contact met zijn omgeving.

Meer ontmoeting

Inwoners herkenden de trends. Verschillende aanwezigen benoemden het belang van ontmoeting en echt contact. En wilden daarom voldoende ontmoetingsplekken in de wijk. Ook vergrijzing was voor veel mensen herkenbaar. Aan  gesprekstafels bedachten ze oplossingen om Assenaren gezond oud te laten worden. Het ging daarbij onder andere om comfortabele en veilige fetsroutes en een omgeving die uitnodigt om meer te bewegen. Assen moet overigens niet alleen een stad zijn voor ouderen, maar aantrekkelijk voor alle generaties. Wat dat betreft zou de gemeente in gesprek moeten blijven met jongeren.

Ideeën

De gemeente heeft alle ideeën en opmerkingen genoteerd en gaat deze uitwerken in een startnotitie. Hierin komen de ideeën van inwoners terug en staan de eerste voorstellen hoe de inrichting van de stad deze ideeën mogelijk kan maken. De gemeenteraad bespreekt deze notitie in december. De nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college gaan op basis daarvan aan de slag met een omgevingsvisie.

Verschillende mensen zitten met elkaar om tafel