Verspreiding van jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten. Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein. Kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Wat doet de overheid bij een (dreigend) kernongeval?

Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan adviseren als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. De overheid geeft informatie over de maatregelen via de calamiteitenzender op de regionale radio of televisie, uw mobiele telefoon (NL Alert) en het internet (www.crisis.nl en de website veiligheidsregio).

Wie krijgen jodiumtabletten in Drenthe?

In Drenthe krijgen alle kinderen van 0 tot 18 jaar jodiumtabletten. Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier.

Vrouwen die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen hun ongeboren kind als zij jodiumtabletten innemen. De tabletten zijn vanaf de tweede week van oktober te koop bij apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95 per doosje.


Hoe krijg ik de tabletten?

De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

Meer informatie over jodiumtabletten en kernongevallen

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. U leest hier wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, over de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact op met nummer 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55001400, Twitter: [email protected] of vul dit contactformulier in.
 
Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).