Ik heb last van rupsen, wat moet ik doen?

Back to product

De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. De rups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups. Ook de bastaardsatijnrups kan voor overlast zorgen. Heeft u last van jeuk, spoel dan goed af met water en neem eventueel contact op met de huisarts of GGD.

Binnen een paar uur kunt u de volgende klachten krijgen:

  • (hevige) jeuk
  • bultjes of blaasjes
  • roodheid en ontsteking
  • soms kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunt zalf op basis van menthol of aloë vera, gebruiken voor verlichting. Zijn de klachten ernstiger of houden ze aan, neem dan contact met uw huisarts op.

Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen, waarna ze grote nesten vormen op de stammen van eikenbomen. De rupsen kunnen hun nest ook aan de voet van een eikenboom onder de grond maken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.

Het uitroeien van de rups is niet mogelijk, voorkomen van uitbreiding wel. De provincie, de gemeenten en GGD Drenthe werken samen om de risico's voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken. De gemeente zorgt voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen op gemeentegrond. Voordat de eikenprocessierupsen de boom kunnen aantasten, zal het nest worden leeggezogen. Andere soorten rupsen gaat de gemeente niet verwijderen.