Vergadering : Gemeenteraad (Oordeelsvormend), 23 april 2019 19:30:00
Algemene vergader informatie
U bent van harte uitgenodigd voor de openbare oordeelsvormende raadsvergadering. Tijdens deze vergadering geeft de raad een oordeel over de inhoud van raadsvoorstellen, of ze al compleet zijn en of de raad er al over kan besluiten. Tijdens de raadsvergadering worden audio- en video-opnames gemaakt die rechtstreeks worden uitgezonden en beschikbaar blijven via het openbare raadsinformatiesysteem. Ook het publiek kan hierbij in beeld worden gebracht. Voorzitter: Ingrid Hartlief Griffier: Jelle van der Wiel MSc.
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
Elk raadslid kan schriftelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De regels hierover zijn opgenomen in artikel 42 van het Reglement van orde van de raad. Zodra de vragen door het college van burgemeester en wethouders zijn beantwoord, worden de vragen en de antwoordbrief geagendeerd in de eerstvolgende raadsvergadering.
-
Vergaderstukken
-
Na overleg met VSA is beslist dat de gestelde 'artikel 42' vragen over het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) tijdens de vergadering mondeling worden beantwoord.
Vergaderstukken
-
Het spreekrecht staat open op geagendeerde (raads-)voorstellen. U kunt zich tot 48 voorafgaand aan de vergadering aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht via e-mail [email protected] of telefoonnummer 14 040. Als inspreker hebt u maximaal vijf minuten de tijd om de vergadering te informeren.
-
De voltallige oppositie, te weten BurgerPartij Veldhoven, CDA, D66, Lokaal Liberaal, SENIOREN VELDHOVEN en VSA willen de huisvestingsproblematiek rondom Basisschool St. Jan Baptist in Oerle agenderen.
De motivering is opgenomen in bijgevoegde brief.
Het debat moet gaan over de volgende uitgangspunten:
1. De gemeenteraad van Veldhoven is van mening dat kinderen in hun eigen wijk / buurt naar school moeten kunnen en daar ook gebruik moeten kunnen maken van kinderopvang. Zeker als het een geplande grootschalige uitbreiding van een bestaande wijk betreft. Dit uitgangspunt moet leidend zijn bij de totstandkoming van het Integraal HuisvestingsPlan Onderwijshuisvesting (IHP) en keuzes met betrekking tot tijdelijke oplossingen.
2. Een goed en betrouwbaar bestuur houdt rekening met en anticipeert op toekomstige ontwikkelingen en past haar beleid en uitvoering daar op aan. Het is in het belang van onze inwoners dat, vooruitlopend op de vaststelling van het IHP, het college snel actie neemt om te komen tot een oplossing voor het eerder genoemde nijpende capaciteitsprobleem in Oerle.Vergaderstukken
-
In februari 2017 heeft de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten, Ambitiedocument “Samen voor Ruimtelijke Kwaliteit” vastgesteld met als doel om deze uit te werken en de huidige welstandsnota uit 2008 te vervangen. De uitwerking hiervan heeft geleid tot ambitiedocument waarin op een positieve, inspirerende manier richting wordt gegeven aan ruimtelijke kwaliteit in Veldhoven. Het doel van het ambitiedocument is om actuele handvatten te vinden om de Veldhovense ruimtelijke (beeld)kwaliteit vorm te geven en zo een aantrekkelijke leefomgeving te maken. Vanuit die invalshoek zijn er 4 kernwaarden gedefinieerd, 5 architectuurprincipes benoemd en een excessenregeling opgesteld.
Vergaderstukken
-
Het bestemmingsplan 'Zwembad' is opgesteld, omdat het vigerende bestemmingsplan niet voorziet in de bouw van een zwembad. Het nieuwe bestemmingsplan voorziet in het realiseren van een nieuw zwembad ten zuiden van de sporthal op de locatie van de voormalige school, ter vervanging van het huidige zwembad. Het ontwerp van dit bestemmingsplan is in procedure gebracht met de mogelijkheid hier zienswijzen tegen in te dienen. Tegen het plan is één zienswijze ingediend. Deze zienswijze is aanleiding de raad voor te stellen het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.
-
Veldhoven maakt deel uit van 4 regiobrede gemeenschappelijke regelingen, namelijk de MRE, GGD, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio. De MRE, GGD en ODZOB hebben hun conceptbegroting 2020 opgesteld, en leggen deze voor aan de 21 gemeenteraden zodat zij hun zienswijze kenbaar kunnen maken. Volgens de afspraken kunnen de 21 gemeenteraden tot 20 mei hun zienswijze aanleveren. Verder heeft de GGD een begrotingswijziging aangeleverd die leidt tot een hogere bijdrage. Hiervoor wordt ook om een zienswijze gevraagd. De conceptbegrotingen geven inzicht in de activiteiten die organisaties voor de regiogemeenten gaan uitvoeren, wat dat gaat kosten en de gemeentelijke bijdragen.
Vergaderstukken
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering