Samen investeren in jongeren

12 april 2022

Door somberheidsklachten bij middelbare scholieren vroeg op te sporen en te bespreken voorkom je erger. Dat wijst onderzoek uit!

Project STORM

Veel jongeren hebben periodes last van somberheidsklachten. Soms gaan deze automatisch over en soms wordt het erger. De gevolgen van een depressie of erger zijn heel ingrijpend voor de jongere en de omgeving. Daarom investeert de gemeente Gemert-Bakel in de STORM aanpak. Ieder jaar legt de GGD alle vierdeklassers van de middelbare scholen, onder andere op het Commanderij College, vragen over gevoelens voor. Scholieren die zich somber, lusteloos en hun leven nauwelijks de moeite waard vinden, krijgen direct deskundige hulp. En mentoren worden getraind om signalen van somberheid te herkennen en hierover met de scholier in gesprek te gaan.

Bewezen resultaat

Evy van 20 legt uit: “Jarenlang durfde ik niemand te vertellen waar ik mee zat, uit angst om als een gestoorde gek gezien te worden. Ik duwde mijn gevoelens weg, maar daardoor ging ik me juist nog rotter voelen. Je bént niet gek als je je rot voelt en je bent ook zeker niet de enige. Als je erover praat, krijg je hulp.”

Door gesprekken en oefeningen leerde Evy hoe ze met haar sombere en negatieve gedachten om kan gaan. Nu staat ze positief en vol zelfvertrouwen in het leven.

Samenwerking

Uniek in de aanpak is de samenwerking tussen scholen, hulpverleners, GGD, GGZ en kennisinstellingen. De komende jaren zullen ook ouders beter betrokken worden omdat zij ook toestemming moeten geven voor deelname aan de trainingen.

Wil jij praten over of heb je een signaal?

Neem dan contact op het centrum voor Jeugd en Gezin in Gemert-Bakel via [email protected] of bel naar 0492-378500