Klachtenregeling

De gemeente Hollands Kroon heeft, net als alle andere overheden, een regeling om klachten die burgers indienen over gedragingen van de gemeente of medewerkers van de gemeente, te behandelen. Het gaat dan niet om klachten over dingen waar men tegenaan loopt in de openbare ruimte, zoals een losse stoeptegel of de afsluiting van de straat die te lang blijft staan. Het gaat ook niet om genomen besluiten, bijv. over het verlenen of weigeren van een vergunning, want daar is de bezwaarschriften-procedure voor. Het gaat hier alleen om “gedrag” van de gemeente en haar personeel. Dus bv. als een burger vindt dat hij steeds maar aan het lijntje wordt gehouden, of wanneer hij van een ambtenaar een reactie heeft gekregen die hij ongepast vindt.

Klacht

Zo’n klacht moet behandeld worden. De Algemene wet bestuursrecht stelt dat ook verplicht. De eerste behandeling moet verplicht bij de gemeente zelf gebeuren. Daarom hebben burgemeester en wethouders een klachtenregeling vastgesteld: een stappenplannetje waarin precies staat beschreven hoe we bij Hollands Kroon met zoiets omgaan. De afdelingshoofden zijn aangewezen als de klachtenbehandelaar (tenzij de klacht over hen zelf gaat). Voor de raad en de griffie is er een eigen klachtenregeling, want ook daarover zijn klachten mogelijk. Twee medewerkers van de afdeling Dienstverlening coördineren de behandeling van uw klacht. Dus als er een klacht zoals hiervoor beschreven binnenkomt, gaat die naar deze medewerkers en zij verzorgen vervolgens de contacten. Via het contactformulier op deze website kunt u uw klacht melden.

Procedure

Eerst proberen zij of het mogelijk is met een onderling gesprek met burger en ambtenaar de zaak uit de wereld te helpen. In nogal wat gevallen is een formele procedure dan helemaal niet meer nodig. Mocht de burger toch verder willen gaan of komt men er niet uit, dan wordt de formele weg ingeslagen met het afdelingshoofd erbij. En komt er, na hoor en wederhoor, een uitspraak: was de klacht terecht of niet? Uiteindelijk kan de klager, als hij na de uitspraak over zijn klacht nog niet tevreden is, met zijn verhaal naar de Nationale Ombudsman.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media