Beleid waardevolle houtopstanden Hollands Kroon

De gemeente hanteert een bomenlijst met waardevolle bomen in Hollands Kroon. De lijst bevat een overzicht van alle bomen en groenstructuren in Hollands Kroon met een bijzondere waarde.

Voor het kappen van deze bomen op de lijst is een omgevingsvergunninverplicht. Bomen binnen de bebouwde kom die niet op de lijst staan, kunnen indien nodig zonder omgevingsvergunning gekapt worden.

Waarom een Bomenlijst?

De gemeente Hollands Kroon heeft een Bomenlijst vastgesteld met het doel de regelgeving voor burgers terug te dringen. Op basis van deze bomenlijst hoeven eigenaren van bomen met een stamdikte van minder dan 30 centimeter geen omgevingsvergunning meer aan te vragen als zij deze boom willen kappen.

Boswet

Naast een omgevingsvergunning is in het buitengebied van gemeente Hollands Kroon ook de boswet van toepassing. Alle eigenaren van bomen in het buitengebied moeten er rekening mee houden dat naast een omgevingsvergunning ook een melding gedaan moet worden in het kader van de Boswet.

Beschermde particuliere bomen

Bij de bomenlijst is een aparte lijst opgenomen waarin per dorp is aangeven welke particuliere bomen een beschermde status hebben. Voor de regio Wieringermeer zijn er (nog) geen particuliere bomen op deze lijst toegevoegd. Wellicht dat dat in de nabije toekomst alsnog wordt gedaan.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media