Update 23 juni: FNV mag staking chauffeurs niet doorzetten

In kort geding heeft de rechter beslist dat de FNV moet stoppen met de staking van de chauffeurs die zorgen voor het leerlingenvervoer. De rechter deed deze uitspraak vanmiddag.

De gemeente en met name wethouder Ben Blonk is blij met deze uitspraak. Nu kan het leerlingenvervoer doorgaan. De gerechtelijke uitspraak geeft nog niet aan wat de motivatie van de rechter is geweest voor het besluit. Deze informatie volgt later.

De FNV kondigde de staking aan op maandag 20 juni, er is gestaakt op 22 juni en die dag hadden de leerlingen geen vervoer. De ouders zijn hier tijdig over geïnformeerd. Er werd nog vóór het kort geding een bemiddelingspoging gedaan door wethouder Ben Blonk. Hij bracht het vervoersbedrijf Willemsen de Koning en de FNV samen. Helaas was deze poging niet succesvol en kondigde de FNV aan dat de chauffeurs zouden staken en er geen leerlingenvervoer zou zijn. De gemeente is opgelucht dat de rechter anders heeft besloten en de staking moet worden afgeblazen.

De reden van de wens om te staken was de onvrede bij de chauffeurs nu vervoerder Willemsen de Koning hun tijdelijke nieuwe werkgever is geworden na het faillissement van Klomp Vervoer. Hun urencontract is door de nieuwe werkgever niet rechtstreeks overgenomen. Wethouder Ben Blonk is blij dat het hem is gelukt om de staking te voorkomen: “Als gemeente zijn wij geen partij in dit arbeidsrechtelijke geschil, maar ik wilde er alles aan doen om te zorgen dat deze kwetsbare groep kinderen het vervoer krijgt waar ze recht op hebben en dat de chauffeurs niet tussen de wal en het schip vallen. Ik had gehoopt dat we er samen uit konden komen. Om te voorkomen dat de staking langer zou duren dan de aangekondigde woensdag 22 juni, spande de gemeente een kortgeding aan. De rechter blijkt het eens met de wethouder dat een staking in dit geval een onjuist en veel te zwaar middel is.

Haastige spoed

Na 27 juni wordt duidelijk wie de nieuwe vervoerder wordt, die de chauffeurs van Willemsen De Koning volgens de eis in de aanbesteding grotendeels over zal nemen. “We gaan erop toezien dat de gemaakte afspraken worden nagekomen en we gaan ons uiterste best doen om te zorgen dat de chauffeurs goed terechtkomen bij hun nieuwe werkgever.“

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media