RSS

Brand bij afvalstation HVC Middenmeer

Dit item is verlopen op 01-08-2015.

De brand op 23 juli bij HVC aan de Koggenrandweg in Middenmeer heeft vooral voor de Medemblikse inwoners tot overlast geleid. Om te voorkomen dat eventuele giftige stoffen de huizen binnen konden dringen, vroeg de brandweer de inwoners om de ramen en de deuren te sluiten. Gelukkig bleek deze maatregel overbodig: in de lucht is alleen roet met plastic deeltjes en verfdeeltjes aangetroffen.

Geen giftige stoffen vrijgekomen

Er zijn geen giftige stoffen vrijgekomen bij de brand. Er zijn hier en daar wat snippers (verbrand) plastic in de straten en tuinen terecht gekomen. De brandweer heeft ze onderzocht en adviseert u ze met handschoenen aan op te pakken en in de grijze container te gooien. Heeft u een moestuin en ziet u roet op uw groente? Gooi de groente dan weg: afspoelen om het roet te verwijderen werkt niet.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest, was het niet nodig om het luchtalarm te activeren en RTV NH als rampenzender in te schakelen. Het luchtalarm wordt ingeschakeld als er daadwerkelijk gevaarlijke stoffen worden gemeten, het preventief inzetten van het luchtalarm leidt vooral tot onnodige paniek. 

Vragen over roet?

Heeft u vragen over het roet? Bel dan de GGD via telefoonnummer 088 010 05 07. Overigens is het overgrote deel van het roet in het IJsselmeer terecht gekomen. Daar is het roet opgelost en vormt het geen gevaar voor mensen, dieren of planten. Tijdens de brand waren de N239 en de vaart ernaast afgesloten. Deze zijn inmiddels weer open. Ook de Connexxion bus rijdt weer de normale dienstregeling.

Vragen over afvalinzameling?

De geplande inzameling van HVC voor het ophalen van huishoudelijk afval (plastic, papier, gft- en restafval) aan huis gaat gewoon door. Heeft u vragen aan HVC? Op de website van HVC vindt u contactgegevens. 

Vragen over gewassen?

Heeft u vragen over gewassen? Dan kunt u contact opnemen met de Voedsel en Warenautoriteit via telefoonnummer 0900-0388. 

Andere vragen & antwoorden

  • Roetdeeltjes op straat of in tuin opruimen met handschoenen en in grijze bak.
  • Roetdeeltjes op gewassen uit de tuin? Gewas / groente / fruit vaar roet op zit dient weggegooid te worden.
  • Vis uit het water kan gegeten worden.
  • Aanslag op tuin meubilair of speeltoestellen afwassen met water en zeep, daarna handen wassen.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media