RSS

Ecologische maaiers op de dijk

Dit item is verlopen op 15-04-2014.
Schaapskudde o[ de dijk; ecologische maaiers

Schaapskudde is weer klaar voor maaiwerk HHNK. Sinds 31 maart graast de schaapskudde weer op de Wieringerranddijk. De kudde wordt ingezet voor het maaiwerk aan de dijk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dit maakt onderdeel uit van een vierjarig onderzoek naar ecologisch dijkbeheer.

Normaal zet het hoogheemraadschap in het voorjaar en najaar machines in om het gras en andere plantengroei op circa 1000 kilometer binnendijken te kortwieken. Maaimachines zijn zwaar en log, kunnen niet overal bij en alle bloemen worden in één keer weggemaaid. Door het inzetten van schapen test het hoogheemraadschap een efficiëntere en natuurvriendelijkere manier om dijken te beheren. Met de proef, die vorig jaar van start ging, zal blijken of met deze natuurvriendelijke manier van maaien de zware maaimachines op sommige dijken kan gaan vervangen. Het eerste jaar van de proef is positief verlopen, al kan pas na vier jaar worden beoordeeld of het juiste resultaat is bereikt.

Speciale dijkschapen

Herder Marijke Dirkson van Landschapsbeheer Rinnegom zet speciale Kempische heideschapen in op de dijken om het werk te verrichten. Deze schapen zijn namelijk vanaf jongs af aan gewend om in een kudde te werken en gestuurd te worden door een herdershond. “Gewone schapen zijn prima, maar dit ras wordt al generaties lang als werkschaap gebruikt. Het zit in hun bloed. Ook eten deze schapen planten als distels, brandnetels en zelfs berenklauwen, waardoor onkruidbestrijding haast niet meer nodig is.”

Goed voor de natuur

Naast het feit dat zware machines de dijk kunnen beschadigen, kunnen schapen daarentegen de grondoppervlakte aanstampen waardoor deze dichter en sterker wordt. Het hoogheemraadschap hoopt dat de proef leidt tot een grotere variatie aan vegetatie. Door deze manier van beweiding dragen de schapen namelijk verschillende soorten zaden mee in hun vacht en verspreiden deze zoveel mogelijk. Zo blijven er bloemen staan, in tegenstelling tot machinaal maaien. Tevens krijgen insecten, zoals vlinders en bijen die steeds lastiger voedsel kunnen vinden, meer kans om te overleven. Door een goede vegetatie houden de wortels van de planten het zand en klei op hun plaats, waardoor erosie van de dijk wordt voorkomen.

Maatschappelijk verantwoord beheer

Het is belangrijk deze dijken goed te onderhouden, zodat Noord-Hollanders droge voeten houden. Deze proef met ecologisch dijkbeheer sluit aan bij het beleid om het onderhoud aan waterkeringen op maatschappelijk verantwoorde wijze uit te voeren. 

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media