RSS

Mogelijk botulisme in Lage Kwelvaart in Hollands Kroon

Dit item is verlopen op 16-08-2014.

De afgelopen dagen zijn er ca. 100 dode eenden en andere watervogels gevonden in de Lage Kwelvaart achter Middenmeer. Op dit moment wordt er onderzocht of de dieren aan botulisme zijn gestorven.

Bel de gemeente (tel. 088-3215000) of maak een melding openbare ruimte als u dode dieren ziet.

Ga niet het water in

Wij raden af om met dode dieren - of het water waarin dode dieren liggen - in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of dood gaan van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd. De bacterie is voor mensen niet gevaarlijk, maar de kadavers van de dieren kunnen wel allerlei ziekteverwekkers veroorzaken.

Botulisme komt vaak voor in de zomer

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Als de temperatuur daalt, verdwijnen botulisme vanzelf.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media