Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald van de woningen?

De WOZ-waarde van woningen wordt bepaald door een modelmatige waardebepaling. Hiervoor worden speciale geautomatiseerde systemen gebruikt. Het kenmerk van deze systemen is dat de computer grote hoeveelheden gegevens over de woningmarkt (vooral verkoopprijzen) kan analyseren. De geanalyseerde gegevens worden gebruikt om taxatiewaarden te berekenen voor alle woningen. In feite wordt de getaxeerde woning vergeleken met alle andere woningen in de gemeente waarvan een verkoopprijs beschikbaar is. Om de woningen met elkaar te kunnen vergelijken moet de gemeente beschikken over heldere informatie om te bepalen in welke mate twee woningen op elkaar lijken.

Objectieve kenmerken

Dit laatste gebeurt zoveel mogelijk op basis van objectieve kenmerken over de woningen zoals type, grootte van de woning, bouwjaar, ligging en grootte van de kavel. Aspecten als kwaliteit, gedateerdheid en onderhoudsniveau van de woning spelen een belangrijke rol. Deze kenmerken bepalen immers in de huidige woningmarkt in sterke mate de verkoopbaarheid van de woning. De gemeente houdt deze objectkenmerken steeds actueel door het verwerken van bouwvergunningen, luchtfoto’s, vraagprijzen en inlichtingen van kopers. Omdat de taxateur deze gegevens tot zijn beschikking heeft, hoeft hij niet elk pand te bezoeken.
De waarde van een woning in aanbouw is bepaald op basis van de vervangingswaarde. Hiervoor wordt afzonderlijk de waarde voor de woning (voortgangspercentage van de bouw vermenigvuldigd met de geobjectiveerde bouwkosten) en de waarde voor de grond berekend.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media