Hoe slachtoffers helpen zonder zelf gevaar te lopen?

Er zijn vier tips om slachtoffers van geweld te helpen zonder uzelf in gevaar te brengen. Deze tips lijken voor de hand liggend, maar vergeet u niet dat iemand die getuige is van straatgeweld, vaak onder de indruk is en geschokt. U denkt niet altijd helder en soms gebeurt er veel tegelijk. Geschreeuw, huilen, vloeken.

U ziet de agressie van de aanvaller en de pijn van het slachtoffer. In zo'n situatie heeft u niet meteen paraat wat u zou kunnen doen. Onthoudt u daarom de volgende tips.

Mobiliseer omstanders

Schat in wat verstandig is om te doen en wat niet. Niemand vraagt u onnodig risico te nemen. Proberen om de dader te overmeesteren, brengt risico's met zich mee. Pas daarmee op. Samen staat u sterker dan alleen. Zijn er meer mensen in de buurt? Vraag ze om hulp. 'Blijf niet staan, doe iets!'. Lawaai schoppen om anderen te attenderen op de situatie en ze oproepen om te helpen, kan ook. U kunt nog meer doen:

  • Spreek de mensen om u heen aan. Misschien kunt u met z'n allen iets doen; als u met een groep bent, staat u sterker.
  • Misschien kunt u de dader(s) isoleren, of het slachtoffer bevrijden. Let wel goed op of er wapens in het spel zijn.
  • maak zoveel mogelijk herrie. Roep desnoods 'Brand!' Daarop wordt meestal gereageerd.
  • Kortom: schat het risico in en ga dan over tot actie die past bij de situatie.

Bel het alarmnummer 1-1-2

Gebruik uw mobiele telefoon of de dichtstbijzijnde telefooncel en meld het geweld bij de politie. Geef de locatie door, zodat de politie zo snel mogelijk ter plaatse kan zijn. Geef ook als u kunt, informatie over de toestand van het slachtoffer, zodat zonodig ook een ambulance komt. Is de situatie niet heel ernstig, maar wilt u toch dat de politie komt kijken, bel dan het landelijk politienummer 0900 - 8844. De politie komt ook dan zo snel mogelijk naar u toe.

Help het slachtoffer

Is het slachtoffer door de dader(s) achtergelaten, of ziet u dat de dader er vandoor gaat, bekommer u dan om het slachtoffer. Het slachtoffer is, zeker als het om zware mishandeling gaat, hulpeloos en machteloos en heeft juist extra aandacht nodig. Uit verhalen van slachtoffers blijkt vaak dat bijna niets zo moeilijk te verwerken is als voorbijgangers die geen hand uitsteken. Ook als u geen EHBO-diploma hebt, kunt u iets doen. Het kan al heel belangrijk zijn een paar bemoedigende woorden te spreken of als het koud en nat is uw jas over het slachtoffer te leggen.

Onthoud kenmerken van de dader

Probeer het gezicht van de dader en de kleding die hij of zij draagt in uw geheugen te prenten. Vooral speciale kenmerken zoals een litteken, een bijzondere haardracht, bril of pet kunnen belangrijk zijn. Maar ook lengte, huidskleur, dik of dun, zijn nodig voor een signalement. U kunt het signalement meteen doorgeven als u 1-1-2 belt. Soms kan de dader nog in de onmiddellijke omgeving opgepakt worden. Bent u bereid getuige te zijn, dan kunt u, de volgende dag bijvoorbeeld, de politie bellen (0900 - 8844). Uw getuigenis kan, als het tot een rechtszaak komt, veel gewicht in de schaal leggen. Tip: Sla het signalement van de dader op in uw mobiel, gebruik uw eigen voicemail.

Breng uzelf niet in gevaar

Niemand vraagt u zich te mengen in gevaarlijke en risicovolle situaties. Maar u kunt belangrijke dingen doen zonder dat u uzelf in gevaar brengt. Daarom: neem geen risico, maar wel actie.

Haal versterking.

Bel bijvoorbeeld aan bij een huis in de buurt.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media