Wat te doen als de sirene gaat?

De sirene gaat: een waarschuwing. Er is buiten iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming... In elk geval heeft die sirene u iets te vertellen. Ga daarom naar binnen en zet radio of tv op de lokale zender en wacht verdere instructies af.

Weet wat u moet doen als de sirene gaat!

Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, is er sprake van alarm. Het kan ook zijn dat u niet door de sirene maar op een andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

De sirene gaat of de geluidswagens rijden rond om u te waarschuwen:

  1. Ga direct naar binnen;
  2. Sluit deuren en ramen;
  3. Zet de radio aan en stem af op Radio Noord-Holland FM 93.9 of op de kabel FM 92.5 of zet de TV aan op TV Noord-Holland in de ether op kanaal 55 of op de kabel kanaal 6+ (184 MHz).

Een uitzondering vormt het oefenalarm op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Dit signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. Bij een daadwerkelijk alarm wordt het alarmsignaal van 1 minuut en 26 seconden meerdere keren herhaald.

Ad.1: Ga direct naar binnen

  • Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk het dichtsbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.
  • Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
  • Ga in géén geval bellen met het nationale alarmnummer 1-1-2 of met de lokale politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales en mobiele netwerken kunnen dan overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpdiensten.

Ad.2: Sluit deuren en ramen

Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Stel ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking. Dit is het veiligst.

Ad.3: Zet radio of tv aan

Informatie en nadere instructies bij rampen en zware ongevallen krijgt u via uw regionale radio- of televisiezender (RTV Noord-Holland). Zorg dat u altijd weet waar u de regionale zenders kunt vinden (zie hierboven).

Evacuatie bij rampen en zware ongevallen

Via uw regionale radio- of televisiezender, via een rondrijdende geluidswagen of aanwezige autoriteit hoort u of u de omgeving moet verlaten. In dat geval moet u het volgende doen:

  • sluit gas, licht en water af;
  • neem alleen de hoognodige zaken mee;
  • controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt;
  • U krijgt ook te horen welk vervoermiddel u kunt gebruiken. Dat kan uw eigen vervoermiddel zijn, maar het is ook mogelijk dat de situatie dat niet toelaat. In dat geval wordt er voor vervangend vervoer gezorgd.
  • Mag u met eigen vervoer, dan gelden de volgende regels:
  • neem zo veel mogelijk anderen mee;
  • luister naar de verkeersinformatie;
  • volg de route die de politie aangeeft;
  • ga naar het opvangcentrum dat via de regionale zender bekendgemaakt wordt of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.

Vervoer

Moet u met openbaar vervoer, dan hoort u op welke manier u wordt vervoerd en waar de opstapplaatsen zijn. Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren wordt speciaal vervoer geregeld door de leiding van die instellingen.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media