Aanbestedingswet 2012

Waar wij als gemeente het mee te maken hebben is de Aanbestedingswet 2012 die op 1 april 2013 in werking is getreden. In deze nationale wetgeving is de Europese regelgeving vertaald. Hieronder een nadere uitwerking van de wetgeving.

Algemene Maatregel van Bestuur(Aanbestedingsbesluit)

Een aantal bepalingen uit de Aanbestedingswet 2012 is nader uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur (Aanbestedingsbesluit) . Het gaat hier om een uitvoeringsbesluit bij de Aanbestedingswet. Onderdeel van dit besluit zijn het Aanbestedingsreglement Werken 2012 (bij opdrachten onder de Europese aanbestedingsdrempels), de modellen Eigen Verklaring en de Gids proportionaliteit. Met de inwerkingtreding van het de Aanbestedingswet 2012 per 1 april 2013 is ook het Aanbestedingsbesluit inwerking getreden.

Model eigen verklaring

Om de administratieve lasten van bedrijven te verlagen, is in de Aanbestedingswet 2012 het gebruik van de Eigen verklaring voorgeschreven. De Eigen verklaring is verplicht bij Europese aanbestedingen. Bij nationale aanbestedingen en bij meervoudig onderhandse procedures is de Eigen verklaring alleen verplicht als uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen worden gesteld. Voor meer informatie over de eigenverklaring kunt u de toelichting eigenverklaring lezen.

Gedragsverklaring aanbesteden

Veel overheidsopdrachten moeten worden aanbesteed op grond van Europese aanbestedingsregels. Een aanbestedende dienst kan van de inschrijver op een overheidsopdracht verlangen dat deze een gedragsverklaring aanbesteden (GVA) overlegt. Justis verstrekt de GVA namens de minister van Veiligheid en Justitie. Een GVA is een verklaring dat uit een onderzoek is gebleken dat er geen bezwaren zijn dat een natuurlijke persoon of rechtspersoon inschrijft op een overheidsopdracht, speciale-sectoropdracht, concessieovereenkomst voor openbare werken of prijsvraag. Justis raadpleegt daartoe het Justitieel Documentatie Systeem en gaat na of sprake is van relevante beschikkingen van de Autoriteit Consument en Markt of de Europese Commissie. De GVA vervangt per 1 april 2013 de VOG bij aanbestedingen. Justis neemt vanaf die datum geen aanvragen meer in behandeling voor een VOG voor aanbestedingsprocedures.

Gids proportionaliteit

Bij het aanbesteden van opdrachten moeten aanbestedende diensten het beginsel van proportionaliteit in acht nemen. De Gids proportionaliteit geeft hier invulling aan. Met het Aanbestedingsbesluit is de Gids proportionaliteit als verplicht te volgen richtsnoer aangewezen. Het verplicht gebruik geldt zowel voor Europese aanbestedingen, nationale aanbestedingen als voor meervoudig onderhandse procedures.

Aanbestedingsregelement Werken 2012 (ARW 2012)

In de AMvB (Aanbestedingsbesluit) bij de Aanbestedingswet is het Aanbestedingsreglement Werken 2012 (ARW 2012) als verplicht aangewezen voor aanbestedingen onder de Europese drempelwaarden. Het ARW 2012 vervangt het ARW 2005. Het ARW 2012 bevat het Aanbestedingsreglement waarin de standaardprocedures en -voorwaarden voor de aanbesteding van Europese en nationale overheidsopdrachten inzake de uitvoering van werken zijn opgenomen.

Richtsnoeren Leveringen en Diensten

Doelstelling van de Richtsnoeren Leveringen en Diensten is het bevorderen van uniformiteit en naleving in de aanbestedingspraktijk. De Richtsnoeren zijn tot stand gekomen in het kader van het flankerend beleid bij de nieuwe Aanbestedingswet 2012. De Richtsnoeren kunnen als spoorboekje worden gebruikt tijdens het inkoopproces voor de sectoren leveringen en diensten.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media