Kompas Noordkop gestopt, handhaving gaat door

Het project ‘Kompas Noordkop’ is gestopt, maar de handhaving gaat door. De controles op huisvesting arbeidsmigranten gaat verder in bestaande regelingen en het aanjaagteam gaat aan de slag met realisatie duizend extra bedden.

Een greep uit de resultaten van het project Kompas Noordkop: minder arbeidsmigranten per woning, meer aanvragen voor legalisatie van verblijfslocaties en een toenemend aantal inschrijvingen van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Personen (BRP).

850 arbeidsmigranten geïnterviewd

In november 2014 kwam een einde aan 22 maanden controles. Het interventieteam van Kompas Noordkop bezocht in totaal 150 adressen en trof 850 arbeidsmigranten aan. Allen zijn ze geïnterviewd. Deze zijn verdeeld over veertien nationaliteiten, waarvan 85% Polen. Al met al zijn vierhonderd buitenlandse werknemers geregistreerd in de BRP. Negentig procent van de aangetroffen personen, die voldeden aan de registratiecriteria, stonden niet geregistreerd in de BRP. Vijf verblijfadressen zijn na een controle ontruimd. Er zijn vierhonderd signalen uitgezet naar de landelijke partners.

Recht op fatsoenlijke huisvesting

De vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sloten eind 2012 aan bij Kompas, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten. Dat draaide van 2009 tot en met 2013 in West-Friesland. Vanaf februari 2013 waren er in de Noordkop wekelijks controles naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Nederland telt zo´n driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Zo´n achtduizend daarvan vinden werk in de Noordkop. Deze zijn deels actief in land- en tuinbouw en distributiecentra. De Noordkopgemeenten werkten binnen Kompas Noordkop samen met politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunde het project. Centraal bij Kompas stond huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving.

Meer informatie

Lees het eindrapport project Kompas (zie bijlage) of bekijk de laatste editie van het DigiZine Kompas Noordkop via deze link.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media