Molenromp met pakhuis, Heerenweg 73a, Barsingerhorn

De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier is in 1907 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. Voor de bouw van de huidige molen werd de te Zaandam afgebroken pelmolen 'Het Wapen van Friesland' gebruikt. Tegen de molen is een pakhuis gebouwd, dat niet beschermenswaardig is. De molen is omstreeks 1920 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de onderste bintlaag van het boven achtkant, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp ligt aan de noordkant van de Vaart aan de oostelijke rand van Barsingerhorn en in een open omgeving. Hij heeft een aanzienlijke landschappelijke betekenis.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de achtkante gemetselde bakstenen voet, met daarop een houten onder achtkant en het restant van het houten boven achtkant tot de onderste bintlaag. De uit drie bouwlagen bestaande molenromp is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout, is thans vanaf de duisplanken gedekt met dakpannen en voorzien van een plat dak.

De molenromp met pakhuis is van algemeen belang:

  • vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten
  • achtkante korenmolen uit het begin van de 20e eeuw;
  • vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis;
  • vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;
  • vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;
  • vanwege de bijzonderheid van de uit de Zaanstreek afkomstige secundaire onderdelen.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media