Stolpschuur, Heerenweg 21 Barsingerhorn

Stolpschuur Barsingerhorn

Stolpschuur van het Westfriese type. Het pand komt reeds voor op het kadastrale minuut-plan van circa 1830, samen met de boerderij Heerenweg 21; mogelijk dateert de stolpschuur reeds uit de 18de eeuw. De stolpschuur is met de ingangen georiënteerd op de Mieldijk, en gelegen nabij de T-kruising met de Heerenweg en de vaart. Het pand heeft een schilddak, gedekt met riet en als onderste dakstrook rode Hollandse pannen. De nok is bedekt met rode rietvorsten. De gevels met plint zijn opgetrokken uit rode respectievelijk gele baksteen in halfsteens verband, behalve de noordgevel, waar horizontale banden van rode en gele baksteen elkaar afwisselen in kruisverband. De noordgevel is waarschijnlijk in 1902 opnieuw gemetseld, waarbij dit patroon is aangebracht. In alle gevels zijn stalramen. In de noordgevel bevinden zich enkele smeedijzeren muurankers. In de westgevel zijn teruggeplaatste darsdeuren opgenomen, ter plaatse waarvan het dak inspringt.

De stolpschuur is van architectuurhistorische waarde.

a. omwille van de gave hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering;
b. vanwege de situering als beeldbepalend pand nabij de T-kruising Heerenweg/Mieldijk en de vaart, in één van de oudste gedeelten van Barsingerhorn, waar een opmerkelijk gave samenhang aanwezig is van woningen, stolpboerderijen, stolpschuren en een voormalig kerkgebouw.

De stolpschuur is van sociaalhistorische waarde als element uit de geschiedenis van de landbouw en veeteelt in Noord-Holland.

Contact

Publieksbalie

Molenvaart 67​
1761 AB Anna Paulowna
t: 088-321 5000
f: 088-321 5999

Openingstijden

Vragen?

Gebruik het contactformulier

Postadres

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Hollands Kroon in social media